Počelo snimanje dokumentarno-igranog filma „Koridor“

U Banja Luci je završena prva faza snimanja dokumentarno-igranog filma „Koridor“ koji se snima u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Televizije Republike Srpske, Vojnofilmskog centra „Zastava film“, odnosno, Ministarstva odbrane Srbije.

Autorka filma, Slađana Zarić, naglašava da je glavni motiv snimanja ovog dokumentarno-igranog filma da se oda počast poginulim borcima i otrgne od zaborava jedna od najslavnijih bitaka i pobeda Vojske Republike Srpske. Ideja za film rodila se pre šest meseci tokom promocije filma Ratne priče sa Košara.

U improvizovanom studiju u Banja Luci proteklih 10 dana snimljene su izjave onih koji su bili direktni učesnici bitke na Koridoru. I to je početak, jer će u filmu biti prikazane ispovijesti čak 80 sagovornika.

Radnja filma započinje prelaskom hrvatske vojske preko Save, a onda onim što je usljedilo, formiranjem logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibiji 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

„Ono što je mene fasciniralo ovih dana u Banja Luci, jeste taj moral koji je tada bio prisutan. Verovali ili ne, mnogi oficiri, mnogi vojnici, kada smo sedeli ovde, ovih dana, u strudiju, kada su pričali o moralu, o raspoloženju vojnika koje je tada bilo, o snazi koju su imali, pustili su suzu“, napominje autorka projekta, Slađana Zarić.

„Koridor nije trajao kao što mnogi misle, 55 dana, kako je bilo planirano. Koridor je trajao 102 dana“, naglašava general Boško Kelečević.

Druga faza snimanja započeće u Srbiji. Autorka filma najavljuje snimanje rekonstrukcija događaja uz podršku Vojske Srbije. Ističe da se bez podrške Ministarstva odbrane Srbije film ne bi mogao snimati.

„Kao što sam negde stavljala primat kada sam radila Košare i Paštrik, na običnog vojnika, to ću uraditi i sada“, dodaje autorka filma Koridor.

„To je samo nastavak naše dosadašnje saradnje, za koju se nadam da će u budućnosti biti još intenzivnija“, kaće Milan Trbojević, direktor programa Televizije Republike Srpske.

Vojna operacija Koridor trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru cijele Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1918 boraca.

Iz Centra za istraživanje ratnih zločina najavljuju da će sva svjedočenja koja budu snimljena za potrebe filma Koridor biti objavljena u knjizi čija promocija se očekuje 2020. godine, kada se očekuje i promocija filma Slađane Zarić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 06. dec 2019, 17:02) - kranija [neregistrovani]

Ne zaboravi

zaboravili ste spomenuti borce MUP-a RSK