Srpska premijera filma „Grudi“ na „Valjevskim filmskim susretima“

Film „Grudi“ crnogorske rediteljke Marije Perović imaće srpsku premijeru na „Valjevskim filmskim susretima“ u subotu, 14.12. u 19.30 u „Bioskopu 85“.

Priča filma prati generaciju prijatelja, nekadašnjih učenika iste gimnazije, koji se okupljaju u Nikšiću zbog proslave godišnjice mature.

Uloge tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Predrag Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica i drugi.

„Nakon Herceg Novog, Ulcinja i Kotbusa, raduje me da će film Grudi imati premijeru baš u Valjevu. Negde verujem da su svi mali gradovi slični po emociji koju nose, a ovo je film o ljubavi, prijateljstvu i veri u ljude koju smo svi negde izgubili. A kad govorimo o povratku pravih vrednosti, ovo je priča i o bioskopima u malim gradovima. Ovom prilikom šaljem velike pozdrave iz Nikšića koji još uvek nema bioskop. Nadam se da ćete se uz Grudi i smejati i ovih 93 minuta proživeti život likova, koji su svuda oko nas“, rekla je rediteljka Perović.

Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni anti-junaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke.

Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog – bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Film je snimljen po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović, a nakon uspešne premijere na festivalu u Herceg Novom i nagrada na festivalima u Ulcinju i Seulu, film će uskoro početi da se prikazuje i u bioskopima širom Srbije.

Festival „van okvira“ 

Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12. do 15. decembra 2019. godine pod sloganom „Van okvira“.

Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca.

Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, „EU info centrom“ i Istraživačkom stanicom Petnica, dok su programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво