Dimitrije Cvetković – čovek koga je pratilo pet službi bezbednosti

U Svečanoj sali Doma vojske Srbije održana je promocija knjige Svetka Kovača „Oficir sa pet dosijea - život Dimitrija Cvetkovića“. Prema scenariju autora knjige, sniman je i dokumentarno-igrani serijal „Tajne službe Srbije“ koji će uskoro biti emitovan na RTS-u.

General u penziji i bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, Svetko Kovač, istraživao je obimnu građu iz raznih arhiva i dosijea, kao i građu iz privatne kolekcije porodice Cvetković.

Tako je nastala biografija, neoubičajena po strukturi i stilu, značajna za istoriju i vojsku Srbije u 20. veku. Ko je bio Dimitrije Cvetković, oficir čiji je profesionalni put pratilo i sumnjičilo pet službi bezbednosti?

„Dimitrije Cvetković je bio interesantan, zato što se radilo o jednom izuzetno sposobnom oficiru, koji se bavio pomalo i obaveštajnim radom i koji je imao kontakte i sa engleskom obaveštajnom službom, sa četničkim pokretom, sa partizanskim pokretom“, kaže Svetko Kovač.

Organak četničkog pokreta ga je predao Gestapou i kraj Drugog svetskog rata je dočekao u zarobljeništvu. Potom se priključio Jugoslovenskoj narodnoj armiji, ali njegov napredak je sprečila služba KOS-a, na osnovu prikrivanja podataka iz biografije. Ubrzo je penzionisan.

„On je predstavnik jedne generacije oficira Kraljevine Jugoslavije koji su imali sličan put i koji su imali slične probleme u toku rata, a i posle rata“, napominje autor knjige.

Svetko Kovač je napisao i scenario za dokumentarno-igrani serijal Tajne službe Srbije čija prva sezona obuhvata period od 1839. do 1945. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво