Tri projekcije najdužeg argentinskog filma „Cvet“ u Kinoteci

Najduži film u istoriji argentinske kinematogafije „Cvet“ ("La Flor") reditelja i scenariste Marijana Linasa, koji traje 13 i po sati, biće prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u tri dela - 2, 3. i 4. decembra u Sali „Makavejev“.

Cvet je 2018. godine premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Buenos Ajresu i osvojio nagradu za najbolji film, a nagradu za najbolju glumicu dobile su sve četiri protagonistkinje.

Jedinstveno ostvarenje sastoji se zapravo od šest filmova različitih žanrova i priča. Povezuju ih četiri glavne glumice koje su prisutne u svim delovima – Eliza Karikaho, Valerija Korea, Pilar Gamboa i Laura Paredes.

„Neponovljivi plod ljubavi i ludila“, opisuju filmski kritičari projekat na kojem su Linas i glumice radili deset godina.

Film je učestvovao na festivalima u Lokarnu i Melburnu. U Roterdamu je dobio nagradu Fondacije „Hubert Bols“ 2018. godine za prvi i 2019. za drugi deo filma. Predstoji mu bioskopska distribucija u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Šest epizoda ove drame, fantazije, mjuzikla... objedinjuje i reditelj Marijan Linas, koji se pojavljuje u kadru i objašnjava strukturu filma. Svaka od prve četiri epizode sadrži početak, ali se završava usred priče. Peta epizoda je jedina prikazana od početka do kraja, a šesta sadrži samo rasplet priče.

Prva epizoda je snimljena kao B film. Grupa istraživača susreće se sa mumijom i njenim paranormalnim prokletstvom. Druga epizoda ima dva paralelna zapleta – jedan prati rastavljeni par koji ponovo stupa u kontakt da bi snimio pesmu, a drugi je misterija o tajnom društvu koje priprema napitak večnog života. Treća epizoda bavi se grupom špijuna, uz opširne flešbekove koji objašnjavaju njihove motive.

Četvrta epizoda koristi eksperimentalni meta-narativ u kojem Eliza Karikaho, Valerija Korea, Pilar Gamboa i Laura Paredes igraju glumice koje se okreću protiv svog reditelja i njegove kompleksne narativne strukture.

Peta epizoda je crno beli, uglavnom nemi rimejk filma Izlet (Partie de campagne, 1936) Žana Renoara. Šesta epizoda je ispričana kroz dnevnik Engleskinje koja živi na američkom kontinentu u 19. veku. Ona i još tri žene napuštaju pustinju u kojoj su godinama bile zarobljene.

Cvet je zajednički projekat produkcijske kuće "El Pampero Cine" i glumačkog društva "Piel de Lava", koji čine četiri glavne glumice.

Projekcija u Kinoteci organizovana je u saradnji sa ambasadom Argentine u Beogradu. Film se prikazuje na španskom jeziku, sa engleskim titlovima. Ulaz će biti besplatan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи