Gran-pri 25. FAF-a ostvarenju „Moj jutarnji smeh“

Domaći film „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića dobitnik je gran-prija „Aleksandar Saša Petrović“ na 25. Festivalu autorskog filma u Beogradu. Ove godine, prvi put je dodeljna i nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario.

Potvrda novog koncepta Festivala autorskog filma da bude okrenut novim generacijama stvaralaca iz celog sveta, prepoznatih po osobenoj i snažnoj autorskoj poetici, svakako je odluka da Moj jutarnji smeh, debitantsko delo reditelja i scenariste Marka Đorđevića ponese titulu najboljeg.

Mali intimni film u kome je poslednju ulogu ostvario Nebojša Glogovac igrajući vidovnjaka, pripoveda o generaciji koju su previše štili roditelji.

Suštinski, to je priča o odrastanju, u kojoj glavni junak nije tinejdžer, već čovek od tridesetak godina, koji pokušava da prevaziđe razdor u sopostvenoj porodici i postane samostalan čovek, a ne nečiji sin.

„Ja sam beležio scene koje su mi delovale da dolaze sa istog mesta, mesta ličnog nezadovoljstva, neke nesređenosti jednog mladog čoveka i zapisivao sam situacije kako iz svog života tako i ljudi sa strane iz okruženja. Nešto sam izmaštao, a onda sam na kraju sam video o čemu je film“, objasnio je reditelj Marko Đorđević.

„Filmovi koje smo birali ove godine za Festival autorskog filma su, takođe, na neki način beskompromisni, slobodni filmovi koji pričaju jednim sopstvenim specifičnim jezikom koji svaki autor gradi u okviru koga gradi neki svet“, istakao je Stefan Ivančić, selektor programa FAF-a Hrabri Balkan.

Sa takvim kvalifikacijama nagrađeni su i francusko-španski film o sudbini osuđenog piromana Vatra će doći Olivera Laksea koji je proglašen najboljim rediteljem, kao i filmska adaptacija poznatog romana Džeka Londona Martin Eden italijanskog autora Pjetra Marčela, kome je pripala nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario.

broj komentara 0 pošalji komentar