Koja žena je bila najveća Titova ljubav

Ko su bile žene koje su obeležile život doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita? Zašto se o njima godinama ćutalo i kako je njihova tragična sudbina uticala na Broza, govori dokumentarni film u proizvodnji RTS-a, „Titove žene“.

Dokle nas vode putevi Titovih ljubavnih veza i kako su se njihove sudbine ukrštale? Šta je zajedničko njegovim ženama i šta o njemu preko njih saznajemo, moći će da se sazna u dokumentarnom filmu Svetlane Janićijević, Titove žene.

Uz bogatu arhivsku građu, fotografije i snimke, u dokumentarnom filmu o tome govore članovi njegove porodice, istoričari, istraživači i Titovi biografi iz Srbije, Rusije, Slovenije, Hrvatske.

Gostujući u Jutarnjem programu, autorka filma, Svetlana Janićijević, napominje da Jovanka Budisavljević, kasnije Broz, nije bila jedina Titova žena, što je javnosti poznato.

Prva žena mu je bila Ruskinja Pelagija Belousova, koju je upoznao u Moskvi pošto je kao austrougarski vojnik završio na ruskom frontu i tamo zarobljen, ali je ostao tamo i posle kraja rata. Pelagija Belousova je imala oko 14 godina kada su se upoznali i ubrzo su se venčali i u crkvi i pred matičarem.

Druga žena mu je bila Lusija Bauer, takođe u Moskvi, negde u drugoj polovini tridesetih godina. Oboje su radili u Kominterni gde su se i upoznali.

Zatim, na scenu stupa Slovenka nemačkog porekla, Herta Has, sa kojom će živeti negde do pred rat i sa njom, kao i sa Pelagijom steći sina.

Tokom rata, Titova zvanična sekretarica, ali i njegova velika ljubav, Davorjanka Zdenka Paunović, možda je uz Jovanku, najpoznatija od svih žena u našoj javnosti.

Građa za ovaj dokumentarni film najvećim delom je prikupljena u Programskom arhivu RTS-a, u Muzeju Jugoslavije koji ima veliku riznicu fotografija, zatim i iz privatnih arhiva istoričara, istraživača i članova porodice.

Svaka od ovih žena ostavila je trag na Titov život, ali je moguće da je Davorjanka Zdenka Paunović ostavila najveći trag ili je možda ona bila najveća i najstrasnija njegova ljubav koja je trajala tokom tih ratnih godina. Ona je jako rano, veoma mlada, umrla odmah posle rata i on ju je sahranio u dvorištu Belog dvora. Ta grobnica se i danas održava.

Sa Jovankom je Tito pak, proveo najveći deo svog života i nama je ona najpoznatija, ali će večerašnji dokumentarni film Svetlane Janićijević, Titove žene, skinuti veo tajni i sa ostalih.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

@Valter Vajs

Po drugoj verziji rodjen je kao Franc Broz, od majke Marije.

(četvrtak, 28. nov 2019, 12:45) - Dragan [neregistrovani]

Valter Vajs

Valter Vajs je iz Amerike otišao u Rusiju u sklopu "jevrejske" zajednice da ruši carsku Rusiju i Romanove...Bio je deo Lenjinovog i Trockovog dobrovoljačkog korpusa...Završio je kao ambasador Sovjetskog Saveza, tvorevine koja je trebala da obuzda Rusiju..Sa prvom ženom iz SSSR-a se upoznao i ona nije bila Ruskinja a u Zagreb je otišao kao Staljinov agent, ali i kao britanski agent iz Ankare gde je bio ambasador SSSR'a...Tada je preuzeo pseudonim "Tito", a i ličnost ubijenog Josipa Broza, a to su znali počev od Rankovića pa i drugih komunista oko njega, celo vreme...Nije govorio "zagorski", znao je "jidiš", a "engleski" je naučio na uliciama američkog grada odakle je došao, a i Poljski jezik mu nije bio strani jezik...Da li ste se nekad zapitali zašto je SFRJ imala sličnu himnu kao Poljska...ili zašto je ubijen Branko Miljković, naš veliki pesnik....!?

(četvrtak, 28. nov 2019, 12:43) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Nijedna zena

On je bio nesposoban da voli zena. Voleo je samo samoga sebe.