„Bog postoji, njeno ime je Petrunija“ dobitnik nagrade Evropskog parlamenta

Film „Bog postoji, njeno ime je Petrunija“ rediteljke Teone Strugar Mitevske dobitnik je filmske nagrade Luks Evropskog parlamenta za 2019. godinu, objavio je u sredu u Strazburgu predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli.

Sašoli je čestitajući finalistima istakao važnost nagrade Luks za politiku i kulturu EU.

„Nije lako nositi se sa složenostima našeg svakodnevnog rada bez da budemo zaokupljeni tehničkim sposobnostima parlamentarnih aktivnosti. Moramo takođe biti u stanju da komuniciramo sa emocijama i koristimo nove jezike“, rekao je predsednik.

Rekao je i da mora da se iskoristi prilika za osvešćivanje pitanja kao što su imigracija, pravo na zdravstvenu zaštitu, feminizam i politička etika kroz filmove.

„Rešavanje klimatskih nepogoda, naše kolonijalne prošlosti ili diskusija o našem modelu društva kroz bioskop je stimulativan izazov koji se mora ohrabriti. Jedini smo parlament u svetu koji dodeljuje filmsku nagradu. Budimo ponosni na to“, naveo je Sašoli.

Među troje finalista ušli su filmovi Zaboravljeni slučaj Hamarskjold, Vlast i Bog postoji, njeno ime je Petrunija koji progovaraju o politici, vrednostima i tradiciji i bore se protiv predrasuda.

Dugometražni igrani film Teone Strugar Mitevske nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji.

Radnja filma, čija je svetska premijera održana na Berlinalu, odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gde svakog januara lokalni sveštenik u reku baci drveni krst koji vade stotine muškaraca.

Veruje se da sreća i uspeh prate onoga koji ga izroni. Ovaj put za krstom je zaronila i Petrunija koja je uspela da ga ugrabi pre svih, što je razbesnelo njene muške suparnike.

Svake godine, od kada je 2007. godine ustanovljena nagrada Evropskog parlamenta u cilju snaženja evropske filmske umetnosti, parlament tradicionalno na zajedničkoj sednici u novembru objavljuje pobednika između troje finalista.

Pomenuta tri filma biće prevedena na 24 službena jezika Evropske unije te će se prikazati u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana nagrade Luks.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво