FAF nastavlja da neguje tradiciju profesora Vlade Petrića

U okviru Festivala autorskog filma predstavljena je nagrada koja nosi ime profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavku Vorkapiću Vorkiju. Večeras na programu film „Od sutra počinjem da...“ reditelja Ivana Markovića i Linfeng Vua.

Za nagradu koja nosi ime profesora Vlade Petrića, u ovogodišnjoj selekciji je osam filmova koji dolaze iz različitih programa.

S obzirom na to da je profesor Petrić nedavno preminuo, član žirija Vlastimir Sudar, sa posebnim akcentom govorio je, na konferenciji za medije, o njegovom liku i delu, ali i o stvarima koje ostaju da žive i posle njega. 

„Petrić je na mnogo nivoa bio model mnogima od nas, pokazavši nam da umetnost nema granica“, istakao je Sudar.

Iza Vlade Petrića ostaće legat i fondacija, kako u Bostonu tako i u Beogradu, čiji će cilj biti da film predstavljaju kao umetnost. Njegove knjige biće prevedene, a neki od neobjavljenih rukopisa biće objavljeni posthumno. 

Projekcija njegovog filma Zid uspomena najavljena je za 27. novembar u Kombank Dvorani (Sala 4) s početkom od 13 časova. Film će biti prikazan na engleskom jeziku, bez srpskog titla.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Na programu FAF-a večeras od 19 časova, u Domu omladine, je film Od sutra počinjem da... reditelja Ivana Markovića i Linfeng Vua.

Marković je istakao da je njegova inspiracija za ovo ostvarenje proisteklo iz njegovih poseta Pekingu, gde su ga posebno fascinirale ubrzane promene u arhitekturi, kao i odnos same arhitekture i pojedinca u gradu.

„Sve ove promene dosta su vizuelno jake, te je jasno zašto film ima tendenciju da komunicira vizuelno“, istakao je Marković.

Vu se osvrnuo na reditelje koji su ga prethodno inspirisali na stvaranje pominjući Cai Mingl-Lijang, ali i sam Tajvanski novi talas filma.

broj komentara 0 pošalji komentar