Na filmskom festivalu u Nju Delhiju nagrada RTS-ovoj drami „Ljuljaška“

RTS-ova igrana drama za decu „Ljuljaška“, autora Branka Vučića osvojila srebrnu medalju na internacionalnoim filmskim festivalu „Chinh India Kids Film Festival“.

Festival se održava tokom novembra u Nju Delhiju u Indiji, i ima za cilj razvijanje interesovanja za kvalitetne programe za decu i promociju novih žanrova, inovativnih programa i formata koji unapređuju obrazovanje i kulturu u programima namenjenim deci.

Žiri ovog festivala uvažava mišljenje dece o programima i njihovo mišljenje je odlučujuće pri izboru nagrađenih programa.

Nagrade su: zlatna, srebrna, bronzana i posebna nagrada žirija. Nagrađeni programi i programi koji su ušli u zvaničnu selekciju postaće deo Chinh filmskog udruženja i biće prikazivani u školama, obrazovnim institucijama, bibliotekama, NVO-ima koje rade sa decom sa posebnim potrebama.

Ljuljaška je urađena u okviru EBU-serijala. Princip EBU- razmene je sledeći: filmovi/drame se rade na zadatu temu koju postavljaju evropski producenti i ona je ista za sve zemlje učesnice. Junaci su deca uzrasta od 7-11 godina, a teme su različite.

Primarna ciljna grupa su deca od predškolskog uzrasta pa do kraja nižih razreda osnovne škole.

Učešćem u ovom serijalu za uzvrat dobijamo desetak igranih i isto toliko dokumentarnih filmova iz zemalja članica EBU-a. Naši filmovi (igrani, kao i dokumenatrci) uvek su među zapaženijim, a pošto se emituju na ostalim javnim servisima, ovo je i dobar vid promocije naše kuće.

Naš film Ljuljaška, iz EBU serijala pozvan je na još nekoliko velikih svetskih festivala filmskog i TV stvaralaštva za decu.

Amir (10) je dečak koji je sa svojim starijim bratom Saberom (13) na izbegličkom putu od Avganistana ka Nemačkoj. Nadaju se da će se tamo naći sa roditeljima koje su izgubili posle brodoloma. Na ulasku u Srbiju, dečaci su se uplašili od rutinske kontrole i pobegli sami preko reke u pusto prostranstvo Deliblatske peščare.

Posle mnogo lutanja naišli su na jednu farmu. Na toj farmi Amir se sreo sa Milošem, dečakom svojih godina i između njih se rodilo prijateljstvo koje će trajati dva bezbrižna divna dana, a onda će braća morati da nastave put.

Scenarista i reditelj filma je Branko Vučić, direktor fotografije Darko Stanoev, scenograf Tanja Ivanović, kostimograf Aleksandra Stošić, kompozitor Miloš Zubac, montažer Tihomir Dukić, producent Milorad Konrad, a u filmu igraju: Amir Husein Zada, Tajsan Sultan Zada, Uroš Todorov, Marina Gava i Nenad Todorov.

Film je proizveden 2017. godine.

Video klipovi rada žirija i procesa odlučivanja mogu se videti na sajtu: www.chinh.in.

broj komentara 0 pošalji komentar