Festival autorskog filma – najbolje od najboljeg

Posle filma „Parazit“, dobitnika Zlatne palme koji je otvorio Festival autorskog filma, Beograđani su treće večeri u Kombank dvorani videli i već nagrađivan film „Sinonimi“.

Izraelac Joav želi da postane građanin Francuske, i da izbriše svoje poreklo. Odlučan je da više nikada ne izgovori ni jednu reč na hebrejskom.

Sinonimi, film izraelskog reditelja Nadava Lapida, poneo je najprestižniju nagradu Berlinskog festivala – Zlatni medved, i nagradu kritike „Fipresci“ koja ga je opisala kao izuzetno originalno delo sa oštrom i suptilnom političkom porukom.

„Prednost Festivala autorskog filma je ta da se nalazi u najboljem trenutku godine, kada može da napravi jedan potpuni presek kinematografija koja je iza nas. Imate mogućnost da prikažete najznačajnije filmove sa 'Sandensa', kao i festivala u Berlinu, Kanu, Veneciji, Torontu“, kaže Igor Stanković, direktor FAF-a.

U okviru glavnog programa ovogodišnjeg festivala biće prikazano više od dvadeset ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran-pri nagradu „Aleksandar Saša Petrović“.

Među njima je i film Vatra će doći, Olivera Laksea, koji je na Kanskom festivalu dobio nagradu žirija u programu „Izvestan pogled“. Govori o osuđenom piromanu čiji pokušaj da u rodnom selu počne život ispočetka ostaje bez uspeha, zbog požara koji je zahvatio celo područje.

S obzirom na to da je festival posvećen stvaralaštvu Dušana Makavejeva, pre ostvarenja u glavnom programu, u Kombank dvorani publika može da vidi njegove kratke filmove. Među njima i film iz 1958. godine Spomenicima ne treba verovati.

„Jedan producent koji je radio sa Makavejevim mi je ispričao da je to bio jedan jako čudan čovek, koji je znao da napravi film, a da se film ne vidi dok se stvara“, naveo je Stanković.

Od ove godine na Festivalu autorskog filma, kao stalno priznanje, dodeljivaće se nagrada za najbolji scenario koja nosi ime Gordana Mihića, čija su dela obeležila jugoslovensku, srpsku i evropsku kinematografiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво