Počinje Festival arheološkog filma u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici počinje 16. Festival arheološkog filma na kome će do petka, 29. novembra, biti prikazano 12 filmova u Maloj sali Muzeja Srema.

„Filmovi koji će biti prikazani tokom 16. Festivala, filmovi su koje dobijamo u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu, a koji već više od 20 godina organizuje Međunarodnu smotru arheološkog filma", rekao je Slobodan Maksić iz Muzeja Srema.

Ove godine, na Festivalu u Muzeju Srema, biće prikazano 12 filmova, najvećim delom srpske produkcije, ali i nekoliko filmova egipatske produkcije, zemlje koja je ove godine bila gost Smotre u Narodnom muzeju.

Osim filmova iz srpske i egipatske produkcije, biće prikazan i jedan film iz Italije, jedan iz Crne Gore i jedan film rađen u srpsko-australijskoj koprodukciji.

„Film koji smo radili u koprodukciji s kolegama iz Australije, prati rad arheologa koji radi na iskopinama na lokalitetu Glac, u Sremskoj Mitrovici, i mislim da će, kao i svi ostali, biti posebno zanimljiv publici“, rekao je Maksić.

Publika će u ponedeljak moći da pogleda filmove Manastir Svetog Antonija (Egipat), Bliže Maksimijanu (Srbija), Rim van Rima II (Italija), a u utorak Borđoš (Srbija).

U sredu su na programu filmovi Abu Simbel (Egipat), Karnak (Egipat), u četvrtak Praistorija nikšićkog kraja (Srbija), Vinča na Banjici (Srbija) i Pešter u bronzano i gvozdeno doba (Srbija), a u petak filmovi Kraku Lu Jordan (Srbija), Odežda kneza Lazara (Srbija) i Tajna rimske grobnice (Srbija).

Svakoga dana projekcije počinju u 18 sati u Maloj sali Muzeja Srema.

 

broj komentara 0 pošalji komentar