Balkan bez granica u okviru Festivala autorskog filma

Na konferenciji za medije u okviru Festivala autorskog filma govorili su selektori programa „Hrabri Balkan“, organizatori festivala „Bašta Fest“ kao i umetnički direktor Festivala, Srđan Vučinić.

Priliku da se prvi obrate prisutnima na konferenciji imali su selektori programa „Hrabri Balkan“, Maša Seničić i Stefan Ivančić. Ovogodišnja selekcija obuhvata devet filmova, među kojima će se prvi put naći i tri dugometražna filma.

Godinama unazad u fokusu selekcije „Hrabri Balkan“ daje se prednost novim glasovima sa Balkana čiji filmovi govore o Balkanu.

„Dosta smo različiti u tome kako biramo filmove, što je i suština našeg tima. Za mene je neka linija selekcije preispitivanje identiteta i odnos ličnog i kolektivnog“, istakla je Maša Seničić.

Ovogodišnju selekciju programa „Hrabri Balkan“ otvara film Pripadanje turskog reditelja Buraka Cevika.

Predstavnici „Bašta festa“, Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, predstavili su svoje planove za sledeće, sedmo izdanje „Bašta festa“ koje nas očekuje početkom jula sledeće godine u Bajinoj Bašti.

To je međunarodni festival kratkog filma koji predstavlja važno dešavanje u oblasti kinematografije za mlade van Beograda. Inicijalna ideja organizatora Festivala jeste da aktiviraju bioskopska platna na jedan alternativan način, s obzirom na to da se festival odvija na otvorenom.

Jelisavčić je istakao da će u sklopu predstojećeg festivala biti postavljen i kamp, za koji se nada da će privući još veći broj mladih iz regiona.

Tokom Festivala autorskog filma, publika će imati priliku da vidi četiri ostvarenja koja su nagrađena na ovogodišnjem „Bašta festu“. Filmovi će biti prikazni u Jugoslovenskoj Kinoteci 25. novembra.

Umetnički direktor Festivala autorskog filma, Srđan Vučinić, je najavio retrospektivu onih filmova koji su tokom proteklih 25 godina ostali zapaženi u kinematografiji.

Takođe, imao je priliku da prokomentariše i promene na kinematografskoj sceni za vreme postojanja Festivala. Naglasio je da su filmovi koji će se prikazati u Kinoteci aktuelniji od današnjih filmova poručivši da su „Nove digitalne tehnologije samo ubrzale proces snimanja filmova i učinile film pristupačnijim široj publici“.

broj komentara 0 pošalji komentar