Za „Neretvu“ je i Pikaso odbio honorar i pravi most dignut u vazduh

Povodom 50 godina od premijere filma „Bitka na Neretvi“, reditelja Veljka Bulajića, u filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je dokumentarna izložba „Put do slobode mora biti čist“.

Srušen je pravi most, ali nijedan kadar nije ušao u film, jer se po miniranju podigla velika prašina zbog koje nije moglo da se snima. Ta scena kasnije je ponovljena na maketama.

Snimanje je trajalo godinu i po dana, igrale su svetski poznate glumačke zvezde, Orson Vels, Jul Briner, Sergej Bondarčuk i najveći jugoslovenski glumci: Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović.

JNA je ustupila 10.000 vojnika i vojna vozila. Procenjuje se da je film koštao između sedam i 12 miliona dolara, finansijski je pomoglo
oko 60 državnih firmi.

Nominovan je za Oskara za najbolji strani film, a Pikaso je za plakat engleske verzije filma dobio kutiju najboljih vina iz tadašnje Jugoslavije.

O filmskom ostvarenju Veljka Bulajića kao produkcionom fenomenu govori izložba fotografija „Put do slobode mora biti čist“.

„Izložba je podeljena u tri celina. Jedna je sastavljena od kadrova iz filma, odnosno krupnih kadrova glavnih glumaca. Druga je sačinjena od fotografija iza kamere, dok su u trećoj totali na kojima može da se vidi ta produkcijska moć. Na izložbi je i čitav zid posvećen novinskim člancima da bi se stekao utisak o buri koju je izazvao“, objašnjava Maja Medić, priređivač izložbe.

U tom smislu italijanska štampa je pozitivno ocenila film, u Španiji je bio zabranjen. I pola veka od premijere jugoslovenski partizanski film „Bitka na Neretvi" nije dobio pravi analitičko-kritički pristup i treba mu se kao i ostalim ostvarenjima na temu Drugog svetskog rata, vratiti kao gledaoci, smatra filmski kritičar Miroljub Stojanović.

„Ti filmovi su bili veoma kompleksni, nego što je ovlašno ideološki kontekstualizovano. Ta homunistička perspektiva i humanističko-borbeni angažman je zaista njihovo primarno svojstvo“, ističe Stojanović.

Ni vizuelni aspekti nisu bili za potcenjivanje.

„Sa ove vremenske distance doživljavamo ga u superlativu, pre svega kada su u pitanju produkciona i glumačka ostvarenja“, navodi Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Film Bitka na Neretvi premijerno je prikazan 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija, a pored Josipa Broza Tita i filmske ekipe, prisustvovali su i Sofija Loren i Omar Šarif.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара