Monografija za sedam decenija postojanja Jugoslovenske kinoteke

U godini jubileja, Jugoslovenska kinoteka je objavila Monografiju koja svedoči o 70 godina postojanja jedne od naših najznačajnijih institucija kulture.

Monografija na 260 strana, drugačija je od ostalih, jer pretežno kroz vizelne materijale – fotografije, dokumenta, novinske članke, stare karte i programe – umesto uobičajene kombinacije teksta i ilustracija, prikazuje najvažnije događaje iz istorije i delatnosti naše Kinoteke.

Prvi put na jednom mestu, pobrojano je šta sve sadrži i kroz šta je sve tokom sedam decenija prošao ovaj hram filmske kulture.

„Sva dokumenta, svedočanstva, informacije koje govore o period od 1949. godine, pa sve do 21. veka, ostaće kao dokument onima koji će doći iza nas i sveodčiće o burnoj istoriji jugoslovenske kinematografije, srpske kinematografije i svega onoga što je obeležilo naše i vreme pre nas“, veruje Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Knjiga je koncipirana u tri celine – Hronologija, Direktori i Arhiv. Tekstovi su objavljeni dvojezično, na srpskom i engleskom.

„Iskreno se nadam da će ova knjiga poslužiti budućim filmskim stvaraocima i filmskim istraživačima i ljudima, ne samo koje bude interesovala Kinoteka, nego koji se budu bavili arhivskim materijalom u svom stvaralaštvu, da im bude neka zvezda vodilja i da ih inspiriše šta sve postoji u Kinoteci“, očekuje priređivač Monografije, Maja Medić.

„U našem Arhivu, tu se nalazi sve – čuvaju filmovi, fotografije, plakati, celokupna prateća filmska građa. Tu se filmovi obrađuju. To je centralno mesto Kinoteke, a bioskopi su mesto za gledanje filmova“, objašnjava Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Monografija koja podseća i na sve dobitnike „Zlatnog pečata“ i „Plakete“ Kinoteke, svojevrsna je najava za otvaranje nove, velike, stalne postavke Jugoslovenske kinoteke sredinom decembra.

broj komentara 0 pošalji komentar