Projekcije restaurirane verzije filma „Bazen“ u Kinoteci

Čuveni film „Bazen“ ("La piscine", 1969) reditelja Žaka Derea, sa Alenom Delonom i Romi Šnajder u glavnim ulogama, dobio je novu digitalno restauriranu verziju u 4K, tačno pola veka od nastanka.

Posetioci Kinoteke film će moći da vide na deset projekcija, od 13. do 17. novembra u Sali Makavejev, u terminima od 18.00 i od 20.30 časova. 

Nova kopija krimi-drame i romanse nedavno je premijerno prikazana u Parizu, a zatim je puštena i u redovnu distribuciju u više bioskopa.

Jugoslovenska kinoteka obezbedila ju je za domaću publiku u saradnji s francuskom distributerskom kućom "Unzero films".

Bazen (La piscine), film o strasti i ljubomori, sa elementima erotike i psihološkog trilera, režirao je Žak Dere u italijansko-francuskoj koprodukciji 1969. godine. Scenario zajedno potpisuju Žan-Klod Karijer, Žak Dere i Žan-Emanuel Kolin.

Radnja se dešava u luksuznoj vili na francuskoj rivijeri, gde odmor provode ljubavnici Marijana i Žan-Pol. U posetu dolaze Marijanin nekadašnji ljubavnik Hari (igra ga Moris Rone) i njegova mlada ćerka Penelope (Džejn Birkin).

Odnosi među likovima se komplikuju, Žan Pol zavodi devojku, a tenzija raste.

Uz atraktivan sadržaj i upečatljive uloge velikih glumačkih zvezda 20. veka, kopija u 4K omogućava uživanje u vizuelnoj lepoti filma, koji sada izgleda isto kao i u vreme snimanja.

Prikazivanje restauriranih klasika predstavlja dug baštini, ali i osveženje na repertoaru koje u poslednje vreme praktikuju neke od najvećih svetskih kinioteka – u Parizu, Bolonji, Torinu.

Po uzoru na njih i Jugoslovenska kinoteka uvodi tu novinu. Tako su u septembru, takođe u saradnji s distributerom "Unzero films", na programu Kinoteke bile restaurirane verzije klasika svetske kinematografije Medeja Pjera Paola Pazolinija i Orfej Žana Koktoa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво