Otvoren jubilarni festival „Slobodna zona“

Narednih dana, zaljubljenici u sedmu umetnost će imati prilike da pogledaju dela autora koji su svoj rad i svoje filmove posvetili borbi za istinu i protiv zaborava.

Direktor festivala, Rajko Petrović misli da bi se mogao izvući još jedan zajednički imenitelj za filmove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj „Slobodnoj zoni“, a to je da oni, bez obzira na različitost tema, šalju jedan vapaj i krik za herojima.

„Na programu su filmovi kao što je Dnevnik Diane Budisavljević, ili Tusta, filmovi koji pokušavaju da nam iz prošlosti izvuku i da nas podsete na likove koji su bili, ne samo u Tustinom smislu, jedan od najpopularnijih bendova, pank Jugoslavije, nego kao neko ko je bio aktivan vođa sindikata 'Uljanika' u Puli“, ističe Rajko Petrović.

Ovogodišnji program „Slobodne zone“ obeležiće filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama, ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

Od svog osnivanja, pa do danas, „Slobodna zona" popularizuje angažovanu kinematografiju, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara.

„Ono što nas odvaja je i to što smo uspeli da izgradimo jednu svoju publiku, nama se čini. Da smo uspeli da izgradimo jednu vrstu poverenja i komunikacije sa publikom“, dodaje Petrović.

Osim glavnog i pratećih programa, 15. jubilarni Festival će ove godine posvetiti deo još jednom jublileju - 30 godina od pada Berlinskog zida.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво