Mira Banjac napunila 90, a i dalje snima punom parom

I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, reči su Mire Banjac koje je izgovorila pre deset godina, kada je proslavljala 80. rođendan. Ni sada, deset godina kasnije, nema nameru da uspori. Devedeseti rođendan legendarna glumica dočekala je snimajući jedan film i dve serije.

Mirjana Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Njeni roditelji su se venčali a da se nisu poznavali. Otac joj je bio potomak srpskih emigranata u Americi koji nije znao srpski, a majka Vojvođanka koja nije znala engleski.

Kada je imala četiri godine, njen otac se vratio u Detroit, a ona i majka su, na nagovor familije, ostale. Pred početak Drugog svetskog rata majka se zaposlila u šećerani u Beogradu, a Mira je živela sa očevom majkom i tetkom.

Kad je izbio rat, granice su zatvorene, pa su majka i ćerka ostale odvojene Dunavom.

Posle rata, pozorišnu školu završila je 1950. godine u klasi Jurija Rakitina.

Pozorišnu karijeru započela je u Sremskoj Mitrovici, a igrala je u Narodnom pozorištu u Banjaluci, kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Sedamdesete godine seli se u Beograd i postaje član „Ateljea 212“, gde je stekla status kultne glumice.

U Šotrinom Boju na Kosovu započela je televizijsku karijeru, u kojoj je odigrala više od 160 uloga, što u filmovima, što u serijama.

Bilo da je bila u koži Marije iz istoimene serije, Danica Čvorović iz Balkanskog špijuna, strine Cane u seriji Paja i Jare ili, novijim generacijama poznate, Ružice Sinđelić iz Vratiće se rode, Mira Banjac je uvek bila omiljena među publikom.

Jedna je od najnagrađivanijih glumica sa ovih prostora. Dobitnica je čak tri pulske "Zlatne arene", dve Sterijine nagrade, kao i brojnih priznanja, poput nagrada „Pavle Vuisić“, „Joakim Vujić“ i „Žanka Stokić“.

U svojoj kolekciji ima i Zlatnog ćurana, Dobričin prsten, Nušićevu nagradu i mnoge druge.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво