„Blizanac“, Vil Smit u ratu sa sobom i tehnologijom Anga Lija

U naše bioskope stigao je naučno-fantastični akcioni triler „Blizanac“ u režiji oskarovca Anga Lija.

Vil Smit je u ratu sa Vilom Smitom, ali i sa tehnologijom Anga Lija. Gledati plaćenog ubicu u Smitovoj interpretaciji kako se bori sa mlađom verzijom samog sebe veoma je privlačno, ali Lijeva visoka frekvencija na momente postaje zamorna.

Priča Blizanac zamišljena je još 1997. godine. Trebalo je da je režira Toni Skot pa su potom menjani i reditelji i glumci, uključujući Harisona Forda, Mela Gibsona, Klinta Istvuda. 

Sve do 2017. godine kada se režije prihvatio oskarovac Ang Li iz logičnih razloga. Kao prvo, film govori o problemima koji su obojili mnoge njegove projekte poput debate između prirode i edukacije, otuđenja čoveka koji zalazi u godine i izazova snimanja u digitalnoj tehnologiji.

„Počeo sam da radim digitalno od filma Pijev život, počeo sam da pravim dimenzionisane filmove tri-de i to je dugotrajan proces otkrivanja šta nam digitalni film može pružiti. Vrlo je uzbudljivo“, objašnjava reditelj Ang Li. 

Smit glumi cenjenog državnog plaćenog ubicu koji želi da se penzioniše. Čim pokuša da se izvuče iz nevolje, nevolja potraži njega.

Zbog neizdržive detaljnosti koju nudi tehnologija filma od 120 frejmova u sekundi nemoguće je ignorisati koliko je ta nova pretnja ozbiljna. Film opravdava svoj naslov Blizanac i ključni konflikt u trenutku kada se gledaoci uvere da Henrijev ubica izgleda identično kao on.  

„Ljudi su me često pitali – kada biste mogli da se sretnete sa sobom u mlađim danima i posavetujete se, šta biste rekli? Ovaj film zapravo zalazi u takvo iskustvo, poteže egzistencijalna pitanja o tome kako treba živeti“, objašnjava protagonista Vil Smit.

Od samog početka ove eksplozivne filmske akcije, rediteljeva strast prema vizuelnom impresivna je do tačke ometanja.

Mogućnost da se prebroje najsitniji detalji, baš kao i panoramska lepota narandžastog zalaska sunca deluje privlačno, ali kada Ang Li iznese na veliki ekran sve što se može postići sa ovom tehnologijom, postaje teško preusmeriti emocije na ono što je ljudsko. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи