Renesansa televizijskih serija ne posustaje

Sve je izgleda počelo „Kućom od karata“, kada su holivudski producenti videli da je isplativije snimiti seriju nego film. U poslednje vreme televizijske serije doživljavaju renesansu i kod nas, sve ih je više i sve su kvalitetnije. Šta znači ova ekspanzija?

Američka serija Kuća od karata jedna od najintrigantnijih i najgledanijih poslednjih godina, pokazala je da holivudski glumci sve češće igraju u televizijskim serijama. Među njima je i oskarovac Kevin Spejsi koji je ovih dana bio u Beogradu. Jedan od najboljih glumaca današnjice posetio je Narodno pozorište. Kako u svetu, tako i kod nas, televizijske serije postaju sve popularnije.

„Serija je nešto što vezuje gledaoca za dom, za termin. Serije u svetu počinju da preuzimaju primat od kinematografije. Zašto veliki reditelji i glumci sve više rade serije? Prvo, ušao je veliki kapital u tu vrstu programa, a s druge strane, serija zaista štedi vreme, pružaju mogućnost gledaocu da ostane kod svoje kuće. Ono što me posebno raduje, što nije samo kod nas ta ekspanzija, nego se pojavljuje sve više serija i na drugim televizijama i smatram da zdrava konkurencija može, zapravo, i da istakne stvarni kvalitet RTS-ovog serijskog programa“, navodi Marko Novaković, urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a.

Nekada davno, nedeljom uveče ljubitelji domaćeg serijskog programa bili su uz telvizor. Danas se serije emituju i tokom nedelje jer je sve veći broj serijskih žanrova u kojima svaki gledalac pronalazi nešto za sebe.

Koliko će koštati snimanje serije zavisi od broja epizoda i sezona emitovanja. Najskuplje su one o epohi i njihova proizvodnja je najkompleksnija.

„Zato što mora da se izgrade čitavi objekti koji više ne postoje. Da se uđe u izradu sve rekvizite, svog dekora, svog kostima koji se više ne koristi“, dodaje Novaković. 

Ekspanzija domaćih serija znači i više posla za naše glumce koji sve češće postaju i producenti. RTS i ove sezone proizvodi naučni i serijski program najvišeg kvaliteta, a nedavno je počelo i snimanje serje Svindleri, u kojoj se glumac Dejan Lutkić našao u ulozi producenta.

„Teško je svakako raditi dva posla istovremeno, s jedne strane. A s druge strane, ono što pretpostavljam, zbog čega se ljudi odlučuju na taj korak jeste da zaista imaju potrebu da urade nešto dobro, kvalitetno i što će ostati zabeleženo. Na kraju krajeva, i da se ode korak dalje, korak napred. Švindleri su serija koja će imati 12 epizoda, po ideji i scenariju Đorđa Milosavljevića. Priča je o ljudima koji žive u malom mestu, maloj palanci odakle je dobitnik Kraljevske lutrije od milion dinara i sad svi prevaranti i švindleri dolaze u tu palanku“, objašnjava Lutkić.

Emitovanje serije Švindleri planirano za 2020. godinu, a ove godine Radio-televizija Srbije prikazaće gledaocima 11 premijera, devet igranih programa i dve mini serije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво