Ana Marija Rosi na festivalu u Leskovcu: „Lajf“ je prava rediteljska poslastica

U okviru pratećeg tribinskog programa festivala „Lajf“, pod nazivom „U krupnom planu“ glumac Bogdan Diklić razgovarao je sa festivalskom publikom u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra. Organizovana je i tradicionalna konferencija reditelja.

Teona Strugar Mitevska, gošća festivala, na konferenciji za medije, govorila je o neočekivanom uspehu njenog filma Gospod postoji, njeno ime je Petrunija, u vremenu kada je bioskopska publika malobrojnija u odnosu na period pre dvadeset godina.

„Svi moji filmovi su autorski, ali se sa ovim filmom desilo čudo. Ne samo da funkcioniše na festivalima, nego je i film koji ima veoma bogatu bioskopsku distribuciju. Film je prodat na 35 teritorija po celom svetu, od Francuske,  do Brazila, Koreje, Kine, Australije i dalje, što je za reditelja jaka stvar. Duboko verujem da autorski film ima svoje mesto u bioskopima što se u poslednjih dvadeset godina izgubilo“, rekla je Strugar Mitevska.

Dragan Marinković koji je režirao film Pijavice na osnovu istoimenog književnog dela Davida Albaharija, istakao je da kinematografija u srpskoj književnosti može naći plodno tlo za snimanje filmova.

„Smatram da je srpska literatura zaista značajna i da tu ima dosta kvalitetnih pisaca. S druge strane, imam utisak da srpski filmovi nisu posvetili dovoljno pažnje toj literaturi, a ja sam jedan od onih koji želi da se bavi time. Milorad Pavić i Svetislav Basara su autori po čijoj sam literaturi radio filmove, i mogu vam reći da je filmska saradnja sa piscima izuzetna iako mnogi ne misle tako“, izjavio je Marinković.

Ana Marija Rosi je istakla da je puna sala Narodnog pozorišta u kojoj je sinoć prikazan njen debitantski film Ajvar za nju kao reditelja velika satisfakcija, a da je festival „Lajf“ „praznik“ za reditelje.  

„Domaći festivali širom Srbije, kao što je 'Lajf' u Leskovcu su dobri jer da nema njih, mi bismo živeli u hermetično-autističnoj zabludi da je film ono što u Beogradu puni bioskope. A nije tako. Mislim da je dobro da filmski autori putuju sa filmom i van Beograda kako bi videli kako im film diše, a 'Lajf' kao jedini festival režije u Srbiji, je prava rediteljska poslastica“, rekla je rediteljka.

Rediteljska razmena iskustava 

U okviru pratećeg festivalskog programa, predstavljena je i nova sezona serije Dug moru.

Bojan Vuletić, reditelj i saradnik festivala, istakao je cilj ove konferencije koja se tradicionalno organizuje svake festivalske godine.

„Teme kojima ćemo se na ovogodišnjoj konferenciji reditelja baviti najpre su o tome koliko je filmski stvaralac slobodan da bira teme kojima će se baviti, odnosno koliko to utiče na njegovu želju i težnju da opstane na tržištu, i bude vidljiv na festivalima, kako bi njegov film kao komercijalni proizvod bio bolje plasiran običnim građanima, a ne samo profesionalcima“, rekao je Vuletić.

Dodao je da su teme konferencije i „diktiranje tema“.

„Svedoci smo da Netflix i društvene mreže sve više utiču na autore i koliko zakon štiti autorska prava. Baveći se ovim temama, čućemo kakva je situacija u regionu, da ta neka iskustva međusobno razmenimo i da na neki način vidimo poziciju reditelja u savremenom filmu, njegovu nezavisnost i značaj koji u budućnosti taj poziv može da ima“, izjavio je Vuletić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво