Restaurirani klasici u Sali „Makavejev“

Jugoslovenska kinoteka obezbedila je za početak jesenje sezone dve nove, restaurirane verzije klasika svetske kinematografije „Medeja“ Pjera Paola Pazolinija i „Orfej“ Žana Koktoa. U Sali „Makavejev“ završen je veliki letnji ciklus „70 filmova za 70 godina“ (od 1949. do 2019. godine), kojim je obeležen jubilej Kinoteke.

Redovni program u novom zdanju počinje 16. septembra projekcijom filma Medeja, snimljenog pre tačno pola veka.

Kontroverzni italijanski reditelj i scenarista Pjer Paolo Pazolini dao je svoje viđenje antičkog mita o Medeji, koji je ovekovečio Euripid u istoimenoj tragediji.

Kuriozitet je da je Pazolini za naslovnu rolu angažovao opersku divu Mariju Kalas.

U ansamblu su bili Masimo Điroti, Loran Terzije, Đuzepe Đentile i drugi poznati glumci tog vremena.

Uz uzbudljiv, surov, ali i poetski scenario o strasti, izdaji i osveti, kritika je isticala raskošni vizuelni aspekt filma, za koji je zaslužan snimatelj Enio Gvarnijeri.

Grčkim mitom bio je inspirisan i svestrani francuski autor Žan Kokto, čiji se film Orfej (1950) prikazuje 17. septembra.

Ova fantazija, drama i romansa prati pesnika koji odlazi u podzemni svet u potrazi za svojom voljenom Euridikom.

Proslavljeni reditelj i scenarista, pesnik i dramaturg, slikar i esejista Žan Kokto definisao je rad na filmu kao kinematografsku poeziju.

Prethodno je jedan od njegovih najuspešnijih pozorišnih komada bio upravo Orfej (1927), moderna obrada mita koja Orfeja i Euridiku predstavlja kao nemirne savremene figure.

U filmu je naslovnu ulogu igrao slavni Žan Mare, a partnerka mu je bila Mari Dea.

 Obe restaurirane kopije nabavljene su iz Francuske, u saradnji s distributerskom kućom „Unzero film“.

Publika će u Jugoslovenskoj kinoteci imati jedinstvenu priliku da ove klasike vidi na velikom platnu u originalnom sjaju, sa slikom i tonom kao u vreme njihovih premijera.

Projekcije filmova počinju u 20.00.

broj komentara 0 pošalji komentar