RTS odaje počast svojim počecima, istovremeno, okreće se budućnosti

Povodom 61. rođendana RTS-a, u čast legendarnog Miće Orlovića, biće otkriven njegov spomenik, otvoren „RTS Klub“ u Hilandarskoj 2, nastavlja se sa digitalizacijom arhive PGP-a. Počeće internet prodaja, ali i unapređenje tehničkih kapaciteta studija 8 i 9, kao i formiranje integrisane redakcije Informativnog programa.

Najveće blago PGP-a je fonoteka u kojoj je se nalazi više od 150 hiljada tonskih materijala. Od poznatih muzičkih naslova, pesama za decu, muzike iz serija i filmova do govornih zapisa velikana poput Desanke Maksimović i Duška Radovića.

Uoči 61. rođendana Televizije, počinje njihova digitalizacija.

„Prvi naslov koji je PGP objavio još pre 60 i nešto godina je album Zvižduk u osam našeg proslavljenog pevača Đorđa Marijanovića i simbolično smo krenuli sa digitalizacijom te trake“, kaže direktor PGP-a Vladimir Grajić.

Da bi se Zvižduk u osam čuo i u digitalnom formatu, PGP se pripremao duže od godinu dana. U adaptiranom prostoru iznad nekadašnje fabrike ploča sada je nova oprema, a tonski snimatelji su prošli dodatne obuke.

„Imamo pet jedinica, a na tri će se raditi prebacivanje sa trake u digitalni format. Ton se onda pohranjuje na diskove, a potom se zvuk obrađuje i čisti od šumova“, ističe Grajić.

Kaže da je najveći izazov oštećene i od stajanja pohabane trake dovesti u stanje da mogu normalno da se digitalizuju.

U Studijima 8 i 9 na Košutnjaku je radna atmosfera. Inženjeri RTS-a i tehničari od juna postavljaju novu opremu. Gledaoci „Slagalice“ i „Potere“ uživaće u kvalitetnijoj slici.

„Kupili smo ukupno 30 kamerinih lanaca od kojih će 14 biti instalirano u ova dva studija, s tim da se u Studiju 8 nalazi osam kamera, a u Studiju 9, šest kamera. Sistem je projektovan tako da četiri kamere mogu da se prebace iz drugog studija“, objašnjava rukovodilac sistemskog inženjeringa RTS-a, Olga Kepić.

Inženjeri su se potrudili da ne bude samo slika unapređena.

„Uradili smo i izvesne izmene u tonu. Biće omogućena bolja postprodukcija tona iz studija. Instalirani su i novi serveri na kojima može da se snima u visokoj rezoluciji“, dodaje Olga Kepić.

RTS pokreće i svoju onlajn prodavnicu. Izdanja PGP-a, sve što je u katalogu izdavaštva RTS-a i suveniri naše kuće, biće uskoro dostupni gledaocima, bilo gde da su u svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво