Filmska festivalska sezona se nastavlja

Dobra sezona za srpsku kinematografiju, doprinela je uspešnosti domaćih filmskih festivala. Da nema dobrog filma bez dobre priče, još jednom se pokazalo na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji je dobio svoje laureate.

Istorijski spektakli, art haus filmovi, akcioni trileri, psihološke drame, komedije, film za decu - renomiranih autora i nove generacije pisaca, obeležili su Festival.

 

Svih 14 prikazanih ostvarenja je dobro komuniciralo s publikom, koje je bilo i po hladnom vremenu i na kasnim večernjim projekcijama.

Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević, odlučili su da prvu nagradu za scenario dodele Ani Mariji Rosi i Maji Todorović za Ajvar, drugu nagradu Milošu Avramoviću i Petru Mihajloviću za Južni vetar i treću nagradu Goranu Markoviću za Delirijum tremens.

Žiri novinara i filmskih kritičara odlučio je da je scenario za film Ajvar, najbolji.

Maja Todorović je zadovoljna priznanjem jer je Ajvar film iza koga stoji, što je scenario dosledan njihovaj ideji koju su imale od početka.

„Ono što ste primetili i što je tačno, žena je sve više. Žene su dobre u svom poslu i konačno smo došli u situaciju da ne moramo da objašnjavamo zašto je žena na filmu u toj poziciji, smatra Ana Marija Rosi.

Petar Mihajlović je već imao priliku da dobije priznanja za svoj rad, a i publika je odlično prihvatila Južni vetar, međutim, ovo priznanje mu imponuje jer je ovo jedini relevantni festival za minijatrurni svet scenarista unutar celokupne kinematografije.

Specijalno priznanje Festivala pripalo je filmu Kralj Petar Prvi za scenario Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića.

„Rimski zlatnik“ za izuzetan doprinos, uručen je glumcu Lazaru Ristovskom.

Na Festivalu je iznet i predlog žirija da se ustanovi nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario koji tretira savremene teme i socijalnu problematiku, ali i razmišljanje o budućnosti Festivala.

 „Nadam se da ćemo već sledeće godine imati susrete glumaca, producenata, reditelja i scenarista u mnogo većem obimu nego ove godine. Tematske razgovore u kojima će učestovovati publika, u skladu sa nekom tradicijom koja je ustanovljena krajem osamdesetih“, očekuje Dane Stanojčič, jedan od organizatora Festivala filmskog scenarija.

Posle Vrnjačke Banje, filmadžije se sele u Niš, na „Filmske susrete“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво