Dokumentaristi iz celog sveta u Požegi

U narednih desetak dana u Požegi se okuplja više od 50 filmadžija iz preko 30 zemalja, među njima su studenti filmskih škola i mladi filmski profesionalci – kao učesnici kampa „Interakcija“ i masterklasa "Interdoc", afirmisani reditelji dokumentarnog filma – kao predavači na pomenutom masterklasu i gosti programa „Interskrin“, ali i vizuelni umetnici koji rade u polju video-umetnosti, kao učesnici programa IVA.lab.

Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“, od 20. avgusta, ulazi u svoju drugu fazu.

Ekipe u Užicu, Čačku i Ivanjici danas snimaju poslednje kadrove za svoje buduće dokumentarce na temu Svakodnevni rituali. Ekipa u Čačku se bavi svakodnevicom jedne zanimljive tinejdžerke, ivanjička ekipa je pronašla svoju priču u dnevnim ritaulima pravoslavnih monahinja, dok užička ekipa dokumentuje život stanara jedne višespratnice.

Sa snimljenim materijalom, ekipe večeras stižu u Požegu, gde od sutra počinje faza montaže i postprodukcije koja će trajati sve do 27. avgusta kada je planirana pretpremjerna projekcija u Požegi. Premijera ovih filmova zakazana je za 28. avgust 2019, u 21 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Prvu fazu produkcije, pored lokalnih koordinatora i izvršnog producenta, pratio je i podržavao kroz konsultacije sa ekipama, Efim Graboj, reditelj iz Izreala.

„Moj utisak je da produkcija ovogodišnje 'Interakcije' ima potencijal da bude vrlo visokog kvaliteta. Ekipe su dobro izbalansirane, drugačije jedna od druge, spremne i sposobne da savladaju sve prepreke koje su se pred njima pojavile. Sa uzbuđenjem očekujem početak procesa montaže filmova“, istakao je supervizor, Efim Graboj.

Istovremeno, večeras u Požegu stiže i 20 učesnika 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma "Interdoc". Mladi filmski autori, studenti filma iz Češke, Litvanije, Kanade, Indije, Francuske, Slovenije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, SAD, Benina, Mekiska i Srbije prisustvovaće predavanjima afirmisanih reditelja dokumentarnog filma Nebojše Slijepčevića, Vladmira Perovića i Mladena Matičevića.

Ovogodišnji "Interdoc" otpočinje predavanjima hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, 20. avgusta, a takođe u pratećem programu Interskrin, iste večeri, biće prikazan njegov višestruko nagrađivani film Srbenka. Nakon projekcije, učesnici masterklasa i kampa, kao i šira publika, imaće priliku da razgvaraju sa autorom.

Program Interskrin u Požegu u narednih osam večeri donosi izvrsne nagrađivane dokumentarce. U jednoj od hala bivše fabrike „Mladost“ u prostoru nazvanom „Filmart rum“, svake večeri od 21 sat, Požežane očekuju odlični dokumentarci.

Osim Slijepčevićeve Srbenke na programu je i dokumentarac Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu Mladena Matičevića, kao i dva dugometažna dokumentarca prikazana na IDFA festivalu i brojnim drugim – Žeđ kamenog mora reditelja Vladimira Perovića i argentinsko-katarska koprodukcija Konstrukcije reditelja Fernanda Martina Restelija iz Argentine.

Celovečernji program pod nazivom Malo filmske razonode obuhvata desetak kratkih fimova Miloša Tomića, među kojima i film Muzičke traume koji je prikazan na „Dok Lajpcigu“ i nominovan je za Evropsku nagradu za animaciju Emile (European Animation Award Emile).

I pored nabrojanih programa, Požega je mesto susreta dokumentarista i vizuelnih umetnika koji će se baviti produkcijom video-radova. U narednih osam dana u Požegi će u okviru projekta IVA.lab (inter-video-akcija) boraviti i dva domaća vizuelna umetnika – Ivan Petrović i Dejan Klement.

IVA.lab je četvrti put podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije, dok se 14. MFSK „Interakcija“ realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće „Sinamon films“, uz podršku brojnih partnera i prijatelja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво