Darko Bajić: Reditelji filmove pripremaju leti

Na programima RTS-a upravo je završeno ponovno prikazivanje serije „Sivi dom“ i započelo prikazivanje serije „Zaboravljeni“. Reditelj Darko Bajić, koji je režirao ove dve serije, ovog leta počinje sa pripremama na novom filmu i rukovodi organizacijom Festivala filmske režije u Leskovcu.

Na serijama Sivi dom i Zaboravljeni, reditelj Darko Bajić, kao i veliki broj mladih glumaca koji su bili glavni protagonisti, tek su započinjali svoju saradnju i profesionalnu karijeru.

„Prvo sam prepoznao da volim glumce. To mi je bila prva stvar o kojoj sam počeo da razmišljam. Onda sam pokušao da dođem do nekog svog sistema kako sada da te glumce koje volim, i posao koji volim da radim, kako sada da to dovedem u neku spregu u kojoj bih vrlo precizno i tačno s njima rukovodio. Tu sam našao jedan sistem u kome se svi osećamo dobro i zaista, nema glumca , niti glumice s kojima sam radio a da nismo ostali prijatelji i da nismo i dalje sarađivali“, ističe Bajić.

Kao profesor filmske režije na Akademiji filmskih i dramskih umetnosti, više od trideset godina Bajić nastoji da svojim studentima približi načine na koji mogu pristupiti glumcima.

„Pre svega treba da ga poznajete i upoznajete ga. Da gledate njegove predstave, trudite se da gledate njegove filmove i razmišljate da mu date neku mogućnost da napravi ulogu koja će biti intrigantna za njega, možda drukčija od onoga što je inače navikao da glumi. S druge strane, uvek postoji ta fina borba između glumca i reditelja kako i na koji način da, nenamećući vašu ideju, do te ideje dođete. To je jedna fina psihološka igra koja dobro funkcioniše i ponekad to liči na triler, ali se uglavnom završava ljubavlju“, objašnjava reditelj.

U montaži, pak, reditelj dobija potpunu kontrolu, a Bajić dodaje da je on nastojao da svaki pogrešan pogled ili reakciju glumca ukloni. Često ga montežeri optužuju da je previše precizan, gotovo apotekarski, kako je to ocenio montažer Andrija Zafranović.

Festival filmske režije u Leskovcu pokrenut je pre 11 godina. Ove godine biće održan od 11. do 17. septembra i krenuće korak napred, najavljuje Darko Bajić.

Važnost ovog Festivala leži u činjenici da je to festival regiona i da se na njemu do sada okupilo preko 50 filmskih reditelja i još više glumaca.

„Jednostavno, to je rediteljska Meka. Tu mi vodimo naše razgovore o tome kako da se izborimo u ovoj novoj tehnološkoj revoluciji da ne budemo samo deo čipa jednog kompjutera ili producenta. Kako da ostvarimo svoje mogućnosti, da tu tehnologiju na neki način ukrotimo i da to doprinese da mi napravimo kvalitetnije filmove“, smatra reditelj.

Festival iz godine u godinu doživljava sve veći broj gledalaca. Prihvaćen je u Leskovcu, a Grad i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je pre svega posvećeni gledalac filmova, a s druge strane, doprineo je da Festival ove godine dobije dodatna sredstva. Zato se nadaju da će ovogodišnji Festival filmske režije biti po broju reditelja, po broju premijernih filmova i po broju glumaca, najbolji do sada.

Reditelj Bajić, gostujući u Beogradskoj hronici, najavljuje i da je dobio priliku da uradi jedan izuzetno interesantan istorijski film. Radnja filma počinje 1876. godine kada hapse Svetozara Miletića i počinje Srpsko-turski rat, a kasnije Rusko-turski rat i kada na Berlinskom kongresu 1878. Austro-ugarska ulazi u Bosnu.

„Međutim, ono što je mene zaista fasciniralo je njegova ćerka Milica Miletić Tomić, koja je bila izuzetna novinarka i jedna od prvih u svetu boraca za ženska prava. Ona je uspela, nekako, u celoj toj turbulenciji rata, u celoj toj istorijskoj priči, da pronađe i svoju ljubav, i svoj način kako da s jedne strane nastavi ideju svog oca, a s druge strane, dovede do nečega što će u stvari biti njena prava životna priča“, kaže na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici reditelj Darko Bajić.

broj komentara 0 pošalji komentar