Džejms Bond – od mačo muškarca do tamnopute žene

Umesto crnog odela i cipela novi Džejms Bond uskače u štikle. Ovih dana u Italiji i Velikoj Britaniji snima se 25. film o Džejmsu Bondu koji odlazi u penziju. Kako najavljuju producenti, Bond žena sada preuzima ulogu tajnog agenta 007. Kako je za 57 godina promenjen lik najpoznatijeg špijuna od mačo-muškarca do tamnopute žene?

Posle Šona Konerija, Rodžera Mura i Pirsa Brosnana, kao Džejms Bond bi mogla da se predstavi i jedna žena. Lašana Linč, kako javljaju britanski mediji, biće prva glumica u ulozi najpoznatijeg tajnog agenta.

„Da je to pitanje postavljeno pre nekih 20 godina onda bi to bilo veće iznenađenje. Međutim, sada je taj diktat marketinga odnosno taj diktat boks ofisa nametnuo to da sadržaji moraju da imaju prihvatljivost za sve grupacije. Tako da bi ova nova promena bila samo jedna tačka, jedan preokret u tom nizu promena kroz koji je prolazio Džejms Bond“, navodi scenarista i reditelj Saša Radojević.

Za bezmalo šest decenija često je menjan lik najpoznatijeg filmskog špijuna i njegovih neprijatelja. To je da agent 007 superheroj i oličenje muškosti nije se dovodilo u pitanje.

„Jednog momenta je Džejms Bond postao jasan protivnik Sovjetskog Saveza, a onda je ponovo istočni svet postao neka vrsta opasnosti za Veliku Britaniju i sve to što predstavlja Džejms Bond. Drugi aspekt je ono što pojedini kritičari vole da naglašavaju, a to je taj psiho-analitički momenat i taj njegov odnos prema ženama, on je samo jednom bio oženjen u celom tom serijalu koji ima više od 20 nastavaka“, nabraja zanimljivosti Radojević.

U 24 filma najpoznatijeg špijuna igralo je tek šest glumaca, a i njegov lik su uglavnom kreirali muškarci. Istoričarka Ivana Pantelić, koja se bavi pravima žena, navodi da su za sve ove godine samo dve žene bile scenaristkinje Džejmsa Bonda.

„Ako posmatramo iz tih nekih idealnih modela nećemo doći nigde, ali ako posmatramo iz stanja u praksi to je holivudska produkcija, to je u potpunosti industrija, tržište, otvoreno liberalističko tržište, kapitalističko. Ne možemo govoriti ni o kakvim humanim motivima ni o nekim emancipatorskim pomacima i želji za prosvetiteljstvom. To je prosto procena tržišta. Ako je to informacija koju dobijamo da će 007 biti žena i ako je tržište spremno da prihvati ženu kao agentkinju onda je to ohrabrujuće“, ukazuje Ivana Pantelić.

I dokaz da filmska industrija iz različitih razloga počinje da se bavi pitanjima rase i polova. I sve to u najpoznatijem fimskom serijalu – Bondologiji.

I posle 57 godina prikazivanja Džejms Bond i dalje ima obožavaoce širom sveta i i dalje zarađuje. Popularne marke šampanjca, piva, satova i automobila daju desetine miliona dolara kako bi se njihovi brendovi na samo nekoliko sekundi pojavili u filmu o Džejmsu Bondu.

Poslednji fim sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi zaradio je više od milijardu dolara. Tako se producenti nadaju da bi i novo ostvarenje sa ženom u glavnoj ulozi doseglo istu popularnost i naravno zaradu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво