Filmski festival u Puli otvorio film o Gotovini

Projekcijom filma „General“, biografije Ante Gotovine, u režiji Antuna Vrdoljaka, sa holivudskom zvezdom Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, sinoć je počeo 66. Pulski festival. Štampa u Hrvatskoj nije imala mnogo lepih reči za Vrdoljakovo ostvarenje, a „Jutarnji list“ ocenjuje da politički i istorijski nije pošten film.

Pred ispunjenom Arenom, uz očekivano prisustvo predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je i otvorila festival, premijerno je prikazan film koji mesecima unazad izaziva veliku pažnju u celom regionu nekadašnje Jugoslavije.

U Vrdoljakovom filmu General, Gotovina je predstavljen kao šarmer, profesionalni vojnik hrabrog srca, zaljubljen u svoju domovinu, koji u pauzama ljutih okršaja sa okupatorskim „zverima“, uspeva da ima flert sa ratnom novinarkom i da pronađe novu ljubav sa pripadnicom ministarstva odbrane koju ženi posle rata.

U završnim scenama prikazana je akcija „Oluja“, kojom je Gotovina komandovao, bez pominjanja proterivanja Srba, a za zločine nad njima krivi se Slobodan Milošević.

Goran Višnjić je pre samog otvaranja Festivala rekao da ima veću odgovornost prema ulozi u ovom filmu nego što je to slučaj sa angažmanom u bilo kom Šekspirovom komadu. Reditelj Antun Vrdoljak je napomenuo da je želeo da snimi film o Gotovini ne bi li ga nekako izvukao iz Haškog tribunala.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu presudu kojom se Ante Gotovina osuđuje na 24 godine zatvora za progone, deportaciju, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja rata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара