Nagrada „Aleksandar Lifka“ i za Rajka Grlića

Organizatori Festivala evropskog filma Palić, koji dodeljuje nagradu „Aleksandar Lifka“ za doprinos kinematografiji, odlučili su da pored scenografa Miljena Kljakovića Kreke, ovogodišnji dobitnik nagrade bude i Rajko Grlić, jugoslovenski i hrvatski filmski reditelj, autor kultnih filmova „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, „Karaula“, „Ustav republike Hrvatske“.

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade „Aleksandar Lifka“ istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

 

Rajko Grlić, proslavljeni jugoslovenski i hrvatski reditelj, filmsku režiju je magistrirao 1971. godine na Filmskoj akademiji u Pragu.

Autor je nekih on najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan.

Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera, kao i na televizijskoj seriji Grlom u jagode. Bio je i producent više dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova i četrnaest dokumentarnih za televiziju.

Između ostalog je napisao, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu "How to Make Your Movie; An Interactive Film School", koja je 1998. godine u Njujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju.

Dobitnik je Nagrade grada Zagreba, priznanja „Vladimir Nazor“ za životno delo, Nagrade grada Denvera za doprinos svetskom filmu, počasni je građanin Monpeljea i počasni doktor Univerziteta u Novoj Gorici.

Ovogodišnje izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. Palićki festival je i dobitnik nagrade organizacije Evropske asocijacije festivala za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи