Završen Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima

Na 54. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima ove godine je prisustvovalo više od 300 filmskih stvaralaca. Predstavljena su 182 igrana filma iz celog sveta, u više selekcija. U glavnom takmičarskom programu ove godine je bilo 12 filmskih ostvarenja.

Filmsku smotru u Karlovim Varima otvorila je američka glumica, oskarovka, Džulijen Mur. Predstavila je svoj novi film, Posle venčanja, koji je režirao njen suprug, Bart Frojndlih.

Radnja se odvija na relaciji Kalkuta - Njujork, a govori o upoznavanju upravnice jednog sirotišta iz Indije i Tereze, medijskog mogula u Americi. Film je zasnovan na istoimenom danskom ostvarenju iz 2006.godine.

„Veliki sam ljubitelj filmskih festivala. Za mene su oni prilika za učešće u globalnoj filmskoj zajednici, da neko prizna vaš rad kao dela te zajednice, i to na mestu gde se prikazuje mnogo filmova. To je za mene istinska čast, naglasila je poznata glumica.

„Sa Džulijen sam razgovarao kao sa partnerom. Pričali smo o humanosti u tom filmu. Ona veoma poštuje dijalog. U našoj kuhinji smo prelazili tekst scenarija, analizirali najbolje načine da se realizuje. Imali smo sjajnu saradnju, kaže filmski reditelj Bart Frojndlih.

Za glumca Bila Krudupa ovo je bila treća prilika da radi sa Džulijen Mur. Misli da su im se životi i karijere na neki način zajedno razvijali. Izuzetno je srećan što je bio u prilici da sarađuje sa njom i rediteljem Frojndlihom.

Džulijan Mur je na festivalu u Češkoj dobila „Kristalni globus“ za izuzetan umetnički doprinos svetskom filmu, iz ruku predsednika Festivala, Jiržija Bartoške.

„Ova nagrada je za mene velika čast. Cenim to i počastvovana sam što sam na festivalu u Karlovim Varima“, izrazila je svoju zahvalnost poznata glumica.

Na festival u Karlove Vari, posle dve godine, je ponovo došao i američki glumac Kejsi Aflek. Predstavio je film Svetlo mog života, za koji je napisao scenario, producirao ga i tumači glavnu ulogu.

„Moram da priznam da volim festivalski tim ovde u Češkoj. Zbog toga sam želeo da svoj novi film predstavim ovde. Danas je teško praviti male filmove, potrebno vam je mnogo vremena da ih realizujete. Divna je prilika što publika može u ovom sjajnom bioskopu da uživa u filmu“, istakao je Aflek.

U Karlovim Varima je premijerno predstavljen i film Beli, dokumentarac posvećen slavnom češkom reditelju Milošu Formanu, u režiji Helene Trestikove i Jakuba Hejne.

Pobednik Glavnog takmičarskog programa Festivala u Karlovim Varima je bugarsko-grčki film Otac. Bugarskom rediteljskom duu Kristini Gozevoj i Petru Valchanovu, koji su poznati i po filmovima Lekcija i Slava, dodeljen je „Kristalni globus“, najviše priznanje Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво