Ovogodišnji Sofest u znaku Puriše Đorđevića

Sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl kaže da će ovogodišnji Filmski festival u Sopotu (Sofest) biti u znaku reditelja Puriše Đorđevića. Kaerl smatra da bi glavni nacionalni festival filma trebalo da budu niški „Filmski susreti“.

Filmski festival u Sopotu (Sofest) koji se održava od 2. do 6. jula jedan je od festivala pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl navodi da će se na Sofestu prikazati domaća filmska ostvarenja iz proteklih godinu dana.

Kako je naglasio, ovogdišnje izdanje Sofesta biće u znaku reditelja Puriše Đorđevića.

„Slogan festvala je 'Po jutru se dan poznaje', a znamo da je 'Jutro' jedan od Đorđevićevih najpoznatijih filmova", kaže Karl.

Prema rečima Karla, Sofest popunjava prazninu u činjenici da Srbija nema nacionalni filmski festival, što je, kako kaže, donekle radio i Fest.

Karl smatra da vreme da Srbija dobije svoj nacionalni festival.

Navodi da je bilo nekih pokušaja u proteklih dvadest godina i podseća da je tokom SFRJ to bio festival u Puli, dok je u Saveznoj Republici Jugoslaviji nacionalni festival predstavljao Herceg Novi.

„U Srbiji se prvo pokušalo sa Novim Sadom, a Fest je neko vreme bio 'vršilac dužnosti' nacionalnog filmskog festivala, a potom i festival u Sopotu.

Smatra da bi niški festival mogao da postane glavna priredba srpskog filma ističući da taj grad ima auto-put i aerodrom, nove hotele, letnju pozornicu na Tvrđavi kao bitne preduslove.

Ukazuje i na odanu publiku koja u velikom broj posećuje „Filmske susrete".

Čak i film koji se prikazivao u bioskopima privuče četiri, pet hiljada gledalaca, napominje Karl koji to smatra presudnim faktorom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се