Dodelom Zlatnih klipova završen treći filmski festival „Ravno selo“

Proglašenjem pobednika svečano zatvoren treći filmski festival „Ravno Selo“. Zlatni klip za najboljeg reditelja-debitanta po izboru stručnog žirija osvojio je crnogosrki reditelj Andro Martinović za film „Između dana i noći“, dok je najbolji film po izboru publike italijansko ostvarenje „Čovek koji je kupio Mesec“, reditelja Paola Zuke.

Zlatni klip Martinoviću je uručila predsednica žirija Marijana Janković, a uz to dobio je i novčanu nagradu od 1.500 evra.

„Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti. Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dela sveta, film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote već i na širi društveni kontekst koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima“, naveo je žiri festivala.

Reditelj Paolo Zuka sa ostvarenjem Čovek koji je kupio Mesec osvojio je Zlatni klip za najbolji film po izboru publike, uz novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra.

„Urnebesna komedija o sardinijskom ribaru koji je obećao mesec ženi koju voli i o frenetično smešnoj potrazi za njim, osvojila je srca publike Ravnog Sela gde je film premijerno prikazan na teritoriji Srbije, a od jeseni će biti u distribuciji i u srpskim bioskopima“, istakla je predsednica žirija publike Maja Maraš.

Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film dobilo je ostvarenje Praskozorje, reditelja Andrije Mugoša sa Akademije umjetnosti Cetinje uz novčanu nagradu od 500 evra.

Specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film Zalazak, rediteljke Dušanke Belade sa Akedemije umetnosti iz Novog Sada.

„Vizuelno i montažno precizan film na vešt način prikazuje kontrast prelepih predela Crne Gore i beznađa koje u njemu vide nove generacije. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje slobode. Sa druge strane, Dušanka Belada je u svega sedam minuta smestila na vrlo zreo ispričan način, priču o ljubavi, poverenju i krugovima istog“, rekao je Aleksandar Protić koji je u ime stručnog žirija uručio nagrade.

Proglašen je i pobednik filmske radionice u saradnji sa revijom „Filmić“, čiji je mentor bila Lora Đurović – film Sergej kruži Ravnim Selom koji su napravili Stefan Asentić, Luka Đuričin i Jovana Dević uz pomoć osmogodišnje glumice Milice Bašić.

Osnivač festivala Lazar Ristovski pozdavio je publiku i zahvalio se celom Ravnom Selu i timu festivala i izjavio: „Projekat novog Doma kulture je gotov i dozvola se očekuje sledeće nedelje kako bi se počelo sa gradnjom. Planira se da novi Dom bude gotov za festival 2021. godine.“

Kao i svake prethodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće „Zilion film“ i mnogih drugih sponzora i prijatelja festivala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара