„Ljubav i moda“ u novom ruhu

Posle 59 godina, nova premijera filma „Ljubav i moda“, reditelja i scenariste Ljubomira Radičevića, u beogradskom bioskopu „Balkan“ u potpuno istom kvalitetu slike i tona.

Digitalnom restauracijom kultnog dela u okviru projekta „VIP Kinoteka“, otvoren je ciklus od još deset srpskih filmova koji će imati novi život pred publikom.

Već prvi osveženi kadrovi, vanvremenskog dela snimljenog 1960. godine u produkciji „Avala filma“, oživaljavaju nostalgično vreme vespi, igranki i šlagera koji su suvereno vladali prestonicom.

Klasik sa Bebom Lončar, i komičarima, velikanima, Čkaljom i Mijom – izdvajao se po tome što nije pripadao struji kritičkog filma sa eksplicitnim stavom o tadašnjem društvu. Film Ljubav i moda pokazivao je lirsku dimenziju, oslikavajući svakodnevicu iz lepšeg, urbanijeg ugla.

„Nakon dominacije filma u es-em-be i sivim bojama koji su tretirali teme NOB-a, radničke klase, pojavio se film koji je dosta ličio na Zapad i to je privuklo ljude. Postoje informacije da je drug Tito gledao ne mnogo naklonjeno na taj film, dok je njegova životna partnerka, Jovanka Broz, bila oduševljena filmom Ljubav i moda“, ističe Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke, naglašava da je taj film plenio publiku jer je podsećao na američke filmove iz pedesetih godina, posebno na Bal na vodi.

„Dakle film za sva vremena koji će ostati u nekoj budućnosti kao prvi i jedini pravi mjuzikl srpske i jugoslovenske kinematografije“, dodaje Erdeljanović.

Simbioza Ljubavi i mode u digitalno restauriranom ruhu uvod je u ono što čeka ljubitelje srpskih klasika – a to su nagrađivana dela Dušana Makavejeva, Puriše Đorđevića, Emira Kusturice i drugih velikana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво