„Ljubav i moda“ u novom ruhu

Posle 59 godina, nova premijera filma „Ljubav i moda“, reditelja i scenariste Ljubomira Radičevića, u beogradskom bioskopu „Balkan“ u potpuno istom kvalitetu slike i tona.

Digitalnom restauracijom kultnog dela u okviru projekta „VIP Kinoteka“, otvoren je ciklus od još deset srpskih filmova koji će imati novi život pred publikom.

Već prvi osveženi kadrovi, vanvremenskog dela snimljenog 1960. godine u produkciji „Avala filma“, oživaljavaju nostalgično vreme vespi, igranki i šlagera koji su suvereno vladali prestonicom.

Klasik sa Bebom Lončar, i komičarima, velikanima, Čkaljom i Mijom – izdvajao se po tome što nije pripadao struji kritičkog filma sa eksplicitnim stavom o tadašnjem društvu. Film Ljubav i moda pokazivao je lirsku dimenziju, oslikavajući svakodnevicu iz lepšeg, urbanijeg ugla.

„Nakon dominacije filma u es-em-be i sivim bojama koji su tretirali teme NOB-a, radničke klase, pojavio se film koji je dosta ličio na Zapad i to je privuklo ljude. Postoje informacije da je drug Tito gledao ne mnogo naklonjeno na taj film, dok je njegova životna partnerka, Jovanka Broz, bila oduševljena filmom Ljubav i moda“, ističe Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke, naglašava da je taj film plenio publiku jer je podsećao na američke filmove iz pedesetih godina, posebno na Bal na vodi.

„Dakle film za sva vremena koji će ostati u nekoj budućnosti kao prvi i jedini pravi mjuzikl srpske i jugoslovenske kinematografije“, dodaje Erdeljanović.

Simbioza Ljubavi i mode u digitalno restauriranom ruhu uvod je u ono što čeka ljubitelje srpskih klasika – a to su nagrađivana dela Dušana Makavejeva, Puriše Đorđevića, Emira Kusturice i drugih velikana.

broj komentara 0 pošalji komentar