Horor filmovi na festivalu „Plan B“ od 7. do 9. juna u DOB-u

„Plan B“ – festival subverzivnog filma u organizaciji Doma omladine Beograda, održava se od 7. do 9. juna. U svom četvrtom izdanju, predstavlja subverzivnost na velikom platnu kroz prizmu horor filmova, koji su često ostajali „ispod radara“, iako veoma otvoreno ruše tabue i govore o temama kojima drugi filmski žanrovi često ne usuđuju da se bave.

Program ovogodišnjeg festivala „Plan B“ pripremljen je u saradnji sa kritičarskim dvojcem Šok koridora, Aleksandrom Radivojevićem i Nenadom Bekvalcem, koji će u okviru festivala održati i specijalnu tribinu. 

Festival počinje projekcijom debitantskog celovečernjeg igranog filma Vidar Vampir, norveškog reditelja i glumca Tomasa Berga, koji je gost „Plana B“. Ova horor komedija može biti priča o svakom od nas – o ljudima koji žele da budu posebni, drugačiji, i o tome šta im se dešava kada to odjednom postanu.

Očajnički želeći da raskrsti sa svojim zapuštenim i dosadnim životom, Vidar Har se moli bogu da mu podari drugačiji život, život bez ograničenja. Želja mu biva uslišena i on sada mora da se prilagođava svom novom vampirskom životu. Film prikazuje norvešku kulturu i religiju, ali mnogo više i dublje govori o ljudskoj prirodi i društvu u kome živimo. Iako su teme kojima se film bavi ozbiljne, autor ih suptilno obrađuje, unoseći dozu humora i zabave.  

Potpuno drugačiji film o zombijima 

Program festivala nastavlja se 8. juna u sali „Amerikana“, tribinom Šok koridora i projekcijom brazilskog ostvarenja Mrtvi ne govore, potpuno drugačijeg filma o zombijima u odnosu na ono kako smo navikli da takvi filmovi izgledaju. 

Film Mrtvi ne govore je priča o čoveku po imenu Stenio, koji radi noćne smene u mrtvačnici velikog i nasilnog grada. Iako noćne smene odrađuje sam, na poslu, on nikad nije sam. Obdaren je paranormalnom sposobnošću i može da razgovara sa mrtvima. Međutim kada povreljive stvari koje čuje sa druge strane počnu da mu otkrivaju tajne sopstvenog života, Stenio će osloboditi prokletstvo koje će dovesti u životnu opasnost, i njega, i njegovu porodicu.

U nedelju, 9. juna, u Velikoj sali Doma omladine Beograda prikazuje se horor misterija Pletenica iz SAD, prikazana na svim najznačajnijim žanrovskim festivalima. Opomenuće nas na surovu istinu da su ljudi danas spremni na mnogo toga za jedan trenutak slave. Misumi, koji je takođe na programu, je triler sa elementima horora, sa vrlo direktnom porukom o zlostavljanju i njegovim posledicama po sve u zamršenom lancu činjenja i nečinjenja.

Ulaznice su u prodaji na blagajni "TicketVision" u DOB-u, po ceni od 250 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво