Amerikanci sabotirali „Černobilj“ – Rusi snimaju svoju seriju

Veliki uspeh mini-serije „Černobilj“ izazvao je ponovnu fascinaciju najgorom nuklearnom katastrofom u istoriji, a kako piše „Moskou tajms“ izgleda da se sprema i ruska serija o događajima u elektrani blizu Pripjata 1986. godine.

Petodelna serija televizije HBO o eksploziji nuklearnog reaktora u sovjetskoj elektrani stekla je veliku popularnost i naišla na izuzetno dobar prijem kod gledalaca i kritičara.

Naravno, ima i nekih koji negativno gledaju na nju, pa je tako novinar Njujorkera kritikovao seriju zato što nije tačno prikazala „odnos moći u SSSR-u“.

Prema pisanju Moskou tajmsa, i u Rusiji postoje određeni krugovi kojima se nimalo ne dopada što je američka televizija snimila seriju o Černobilju.

„Činjenica da američka, a ne ruska, televizija govori o našim sopstvenim herojima je izvor srama“, ističe novinar Ilja Šepelin.

Zbog toga je odlučeno da ruski kanal NTV producira domaću seriju o dešavanjima u nuklearnoj elektrani u Ukrajini.

Režija će, prema pisanju Moskou tajmsa, biti poverena Alekseju Muradovu, a serija će se umesto na događaje posle eksplozije fokusirati na teoriju u koju je uključen američki špijun.

„Jedna od teorija jeste da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu 'Černobilj'. Većina istoričara ne poriče to. Na dan eksplozije jedan od neprijateljskih obaveštajnih agenata bio je prisutan u stanici“, objasnio je Muradov.

Heroji serije zbog toga neće biti naučnici, vojnici i civili koji su pomogli da se spreči dalje širenje radijacije, već KGB agenti koji pokušavaju da spreče CIA operativce, piše Moskou tajms.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво