Nagrada za RTS-ov serijal

Epizoda „Slučaj Cvetković“ dokumentarno-igranog serijala Kulturno-umetničkog programa RTS-a „Narodno pozorište u deset činova“, na ovogodišnjem festivalu CIRCOM dobila je pohvalu u kategoriji „Zabava i drama“. Nagrade i pohvale ove Evropske asocijacije javnih servisa biće dodeljene 30. maja, u okviru konferencije koja se održava od 29. do 31. maja u Novom Sadu, koji je ovogodišnji domaćin.

Epizoda Slučaj Cvetković, polazi od autentičnih zapisa objavljenih u srpskim pozorišnim časopisima – od sećanja i svedočenja umetnika zaposlenih u Narodnom pozorištu u vreme i posle Drugog svetskog rata. Nakon oslobođenja, u Jugoslaviji sprovode se hapšenja onih za koje se sumnjalo da su sarađivali sa okupatorom, a među uhapšenima našli su se i glumci – Aca Cvetković i Jovan Tanić.

Narator (Nebojša Dugalić) se upušta u istraživanje jednog od najmračnijih perioda XX veka, vremena rata, zarobljeništva, siromaštva, postavljajući pitanje umetničke i društvene odgovornosti glumaca.

Pred naratorom oživljavaju i govore ličnosti iz istorije Narodnog pozorišta – svedoci pomenutih događaja i stradanja glumca Cvetkovića (Goran Jevtić): glumci Pavle Bogatinčević (Hadži Nenad Maričić) i Nevena Urbanova (Nada Šargin), sekretar pozorišta Slobodan A. Jovanović (Nemanja Oliverić), scenograf Miomir Denić (Nikola Vujović), komesar Nikola Popović (Pavle Jerinić) i njegov pomoćnik Branislav Anđelić (Predrag Vasić).

broj komentara 0 pošalji komentar