„Ratne priče sa Paštrika“ premijerno u Domu Garde

Dokumentarni film „Ratne priče sa Paštrika“, o jednoj od presudnih bitaka za zaustavljanje kopnene intervencije na našu zemlju 1999. godine, za učesnike bitke i novinare, premijerno je prikazan u Domu Garde na Topčideru.

Film autorke Slađane Zarić, zajedno su snimili RTS i „Zastava film“.

Bitka na Paštriku je drugi deo pokušaja kopnene ofanzive na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tada, od 26. maja 1999. godine pa do 14. juna, odnosno potpisivanja Kumanovskog sporazuma, vojnici 549. motorizovane brigade nisu bili poraženi. To je jedina brigada koja je tokom bombardovanja bila pod dejstvom takozvanih tepih bombi.

Autorka Slađana Zarić je tokom snimanja, razgovarala sa više od 30 vojnika, oficira, dobrovoljaca i rezervista te čuvene 549. motorizovane brigade.

„Kada je prikazan film Ratne priče sa Košara, i kada su me ljudi pitali kako se osećam, ja sam rekla da se posle tog filma i posle te priče osećam tužno, tragično i, na neki način ponosno. Posle filma o Paštriku, ja se zaista osećam samo ponosno. Zašto? Zato što je zaista zadivljujuće šta su ti momci preživeli, šta su uradili i kako su zajedno sa oficirima uspeli da nanesu tolike gubitke neprijatelju. Ono što treba da napomenemo jeste da je žrtva neprijatelju na Paštriku, znači da su gubici UČK terorista na Paštriku 20 puta veći, i da je na Paštriku stradalo 26 vojnika, podoficira i oficira Vojske Jugoslavije“, rekla je Slađana Zarić.

Kao i na bici na Košarama, tako i na Paštriku, učestvovali su vojnici, oficiri i podoficiri, deo oficira i podoficira je još u Vojsci Srbije.

„Oni su ponosni, zadovoljni, zahvalni što se Srbija konačno setila da im oda zasluženo priznanje. Jedan od elemenata borbene gotovosti je moral, a morala nema bez samopoštovanja. Mi konačno ponovo poštujemo sebe i ti momci su imali priliku da se konačno osete da ih ovo društvo voli, da je ponosno na njih i da, samim tim, da je sve što su radili – nije bilo uzalud“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Film o herojima sa Košara u premijernom prikazivanju na RTS-u, gledalo je milion i po ljudi, a posle nešto više od mesec dana, na Jutjubu taj film ima više 1.500.000 pregleda.

Televizijsku premijeru, Ratne priče sa Paštrika, imaće 26. maja, na dvadesetu godišnjicu početka tih borbi, na prvom programu RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво