Paštrik, drugi deo odbrane časti

„Ratne priče sa Paštrika“ drugi film u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Vojnofilmskog centra „Zastava film“, televizijsku premijeru će imati na Prvom programu RTS-a 26. maja, na dvadesetogodišnjicu bitke.

Bitka na Paštriku, drugi je deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu OVK teroristi u saradnji sa NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Albanije.

O herojskim borbama Vojske Jugoslavije, u filmu svedoči više od 30 sagovornika, oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca, pripadnika 549. motorizovane brigade.

„Nije lako izgubiti vojnika, prijatelja, druga. Bilo nam je teško i kad smo morali da se izmestimo sa Kosova i da se prebacimo na teritoriju Srbije, gledajući one izbegle Srbe koji su išli sa nama, jer nisu smeli da ostanu bez zaštite svoje vojske. Možda će neko nekad i oprostiti to ali mi moramo da se sećamo i da pamtimo šta je bilo tog proleća 1999. godine", rekao je zastavnik Goran Nikolić. 

„Mislim da gledaoci nisu znali šta se na Košarama zaista dešavalo, a ako nisu znali kako je bilo na Košarama, tek će se iznenaditi kad saznaju šta se dešavalo na Paštriku“, navela je autorka filma Slađana Zarić.

Sve ovo što RTS radi je, kako kaže, pokušaj da se ispriča jedna junačka priča koja se dešavala na granici sa Albanijom 1999. godine i da se ljudima koji su se hrabro borili i uradili veliku stvar kaže još jednom: „Hvala.“

„Nadamo se da će gledaoci sa istim interesovanjem pratiti i drugi deo ovog serijala. Film će biti prikazan i u Domu garde 23. maja za učesnike borbi i novinare“, rekla je Zarićeva.

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, da nije bilo pobeda na Košarama i Paštriku, ne bi bilo Kumanovskog sporazuma o prekidu neprijateljstava, već bi usledila bezuslovna kapitulacija.

„Iz bezuslovne kapitulacije ne proizilazi ni Rezolucija 1244, ni pregovori, a ni nada Srbije da može da se bori za Kosovo i Metohiju i Srbe koji tamo žive. Tu nadu su izborili pripadnici vojske Jugoslavije“, istakao je Vulin.

Rekonstrukcije i dramatizacije događaja bitke na Paštriku snimane su na planinskim vencima oko Dimitrovgrada, Pirota i Niša i na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Dokumentarni film hronološki prati događaje od napada na karaulu Gorožup do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Autorka filma je Slađana Zarić, direktori fotografije – Petar Vujanić i Žarko Pekez, montažer Bojan Perišić, producenti Snežana Rodić Sinđelić i potpukovnik Goran Ikonić, novinar Vesna Ilić, dizajner zvuka Bojan Mangović, a kompozitor Vladimir Tošić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи