„Jutro će promeniti sve“ nagrađeno za doprinos borbi protiv homofobije

Autorsko-producentski tim serije „Jutro će promeniti sve“ dobitnik je ovogodišnje, sedme po redu, nagrade „Duga“ koju dodeljuje Gej strejt alijansa za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

U obrazloženju žirija stoji da su autori i reditelji serije, Goran Stanković i Vladimir Tagić, uz Milicu Tomović i brojnu ekipu scenarista, u produkciji Radio-televizije Srbije, Radio televizije Republike Srpske i kuće "This and that", stvorili igranu seriju koja se umnogome razlikuje od do sada viđenih i koja na savremen i osvežavajući način prati generaciju mladih ljudi u Srbiji i njihove životne izazove.

Autori srije Jutro će promeniti sve su uspeli da izbegnu uobičajenu stereotipizaciju LGBT populacije i prikažu je vrlo realistično. Prikazivanje ove serije na Radio televiziji Srbije, čime je ona stekla veliku vidljivost i gledanost, izazvalo je dosta reakcija ali i pozitivnih komentara, kako generalno u javnosti, tako i u samoj LGBT zajednici.

„Kako su mladi širom Srbije napokon dobili igrano ostvarenje sa čijim likovima u značajnoj meri mogu da se identifikuju, tako su se i mnoge LGBT osobe među njima identifikovale sa likovima iz serije, a neke od njih je sama serija ohrabrila i pomogla im da se autuju svojim najbližima“, ističe žiri u svom obrazloženju.

Žiri, u kome su ove godine zasedali: Irena Mišović, modna urednica i novinarka, prošlogodišnja dobitnica nagrade, Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a, Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša predsednica UNS, Prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu, Jovana Šesterikov, novinarka, Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, Predrag Azdejković, predsednik GLIC i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade, odluku je doneo skoro jednoglasno.

Namera je bila i da se istakne značaj koji kulturno-zabavni program ima u širenju tolerancije u društvu i prema LGBT populaciji i prema svim drugim manjinskim grupama.

Takođe, ovim su želi da pozovu RTS i sve druge produkcijske kuće, kao i sve ostale autore, da se u budućnosti mnogo više bave sličnim temama jer se time daje nesumnjiv doprinos stvaranju društva jednakih šansi za sve.

Nagradu pod nazivom „Duga“ je osnovala Gej strejt alijansa i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво