Završen 12. „Beldoks“

Dodelom nagrada i premijerom dokumentarnog filma „Električni orgazam za ljude budućnosti“, autorke Marije Vukić, sinoć je završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“.

U srpskom takmičarskom programu nagradu je dobio dokumentarni film Centar, Ivana Markovića, koji svedoči o istoriji Centra „Sava“.

„Ova nagrada je veliko iznenađenje i velika potrvrda, pošto se ovaj film bavi Centrom „Sava“, ali i drugim zgradama socijalističkog nasleđa na jedan poseban i apstraktan način“, smatra nagrađeni reditelj, Ivan Marković.

Nagradu za najbolji kratki dokumentarni film dobio je Goran Dević, za smeo, sirov i duhovit prikaz političkog sistema u filmu U ime Republike Hrvatske.

„Ovo je film koji su mnogi ljudi nazvali pravosudnim hororom, to jest, dokumentarno-pravosudnim hororom. Bavi se jednim pojedincem, Markom Franciskovićem koji je Hrvatima izneo jedan prilično radikalan politički program, a u zamenu je od sistema, unutar kojeg je predstavljao taj problem ili program, bio bačen u zatvor i u ludnicu“, objašnjava reditelj Goran Dević.

Festival je zatvorio film Električni orgazam za ljude budućnosti koji oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, istrajnog u idejama rokenrol kulture, podjednako kao i u vreme kada je formiran.

„Moja ideja je bila, od početka sam bila sigurna, da će ovaj film uključivati samo članove benda „Električni orgazam“ iz prostog razloga što sam išla na njihovu emociju, ne toliko na njihovu priču koja je poznata široj javnosti. Oni postoje već 40 godina“, navodi rediteljka filma, Marija Vukić.

„Film je većim delom sniman na turneji koju smo imali po Kanadi i Americi prošle godine, ali deo filma je sniman i u Beogradu. Pošto je originalna ideja zapravo bila da se film bavi samo tom turnejom, ali onda u hodu je nekako to preraslo i na neku biografsku priču o „Električnom orgazmu“, ili možda pre, autobiografsku“, ističe Srđan Gile Gojković.

Za najbolji strani film izabran je A Lua Plac, Žeremija Gravaje.

Hrabri glasovi budućnosti, 121 film i ugledni gosti, majstori dokumentaristike, obeležili su 12. „Beldoks“.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво