Francuska filmska scena u Srbiji veoma je kreativna

U Kombank dvorani od 28. maja do 1. juna održaće se Festival francuskog filma, na kome će u okviru glavnog program biti prikazano osam najnovijih francuskih filmskih ostvarenja, kao i retrospektiva svih filmova nedavno preminule rediteljke Anjes Varde. Film reditelja Erika Lavena „Bez filtera“ otvoriće festival. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta za film, predstavio je Festival.

Maj će obeležiti autorska i evropska filmska ostvarenja. Tokom ove nedelje kanskom kroazetom prošetaće najveće filmske zvezde i prikazati svoja nova ostvarenja.

Neki od tih filmova biće prikazani u Beogradu na Festivalu francuskog filma.

„Između Srbije i Francuske mnogo stvari se događa u oblasti filma. Francuska filmska scena u Srbiji evoluira i veoma je kreativna. Poželeli smo sa našim partnerima, ovde u Beogradu, da obnovimo Festival francuskog filma da bismo omogućili srpskoj publici da između 28. maja i 1. juna pogleda najsavremenije francuske filmove“, istakao je Žan Baptist Kuzin.

Festival se održava u Kombank dvorani u partnerstvu sa Ministarstvom kulture Srbije, TV 5 Mond i sa kompanijom „Havas Adrijatik“.

„Festival u Beogradu otvoriće francuska komedija Bez filtera, reditelja Erika Lavena, koji će biti prisutan na otvaranju Festivala“, otkriva Kizen.

Festival je atraktivan po tome što ćemo  prikazati retrospektivu filmova Anjes Varde. 

Ono što je oduvek bilo karakteristično za francusku kinematografiju jesu autorski filmovi i komedije.

„Upravo tako, cilj Festivala je da prikažemo ono što čini identitet francuskog filma danas, za najširu publiku. Hteli smo da prikažemo francusku specifičnost tako što ćemo povezati autorske filmove sa popularnim filmovima, jer je beogradska publika zainteresovana za francusku scenu, kao i suprotno“, naglasio je direktor Francuskog instituta za film.

Tokom predstojeće posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Beogradu, biće potpisan i sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Francuske. Taj sporazum će pomoći filmskim poslenicima da razviju saradnju i razmenu talenata.

„Potpisivanje sporazuma o produkciji veoma je važno, simbolično je i tokom predsedničke posete film će biti u srcu dešavanja. Sporazumom želimo da se malo vratimo u prošlost, na sporazum koji je davno potpisan, u vreme Jugoslavije, koji ćemo obnoviti, i stvoriti najbolje uslove za producentska ulaganja u film u Francukoj i Srbiji. Nadamo se da će taj sporazum o saradnji biti početak rađanja jedne nove saradnje između Francuske i Srbije“, istakao je Kizen.

Uz pomoć agencije "UniFrance", zadužene za promovisanje francuskog filma širom sveta, u Beograd za nekoliko dana stiže francuski reditelj Erik Laven. Reditelj poznat po komedijama predstaviće nam svoj film Bez filtera, koji je izašao u Francuskoj tokom aprila.

To je snažna francuska komedija koja se bavi odnosima u svim društvima. Laven je odličan ambasador svog filma i zna da vodi dijalog sa publikom. Beogradska publika će uz njegovu pomoć protumačiti njegov film, napomenuo je Kizen.

Pričajući o srpskom filmu, Žan Batist Kizen je istakao da srpski film ume da pokaže tragično i ono što je smešno. U filmovima se vidi linija dramatične scene, kao i srpski duh, koji je snaga svakog srpskog filma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво