„Vavilon Berlin“ – najskuplja neengleska serija ikada snimljena

Radio-televizija Srbije od 27. aprila na Drugom programu vikendom od 22 časa, počinje sa emitovanjem serije „Vavilon Berlin“.

Prvo da demistifikujemo jednu srpsku urbanu legendu da je serija Senke nad Balkanom kopija Vavilon Berlina. Nije. Uostalom, lako je proveriti da svi sajtovi kao godinu nastanka navode 2017, dakle – snimane su istovremeno.

Vavilon Berlin nastao je po romanima Folkera Kučera i, iako su izvesna poklapanja sa Senkama nad Balkanom vidna, poput perioda posle Prvog svetskog rata, inspektora sa opijatskim problemima i visokih političkih intriga, nemačka serija ima snažan lokalni pečat, priču u okruženju Vajmarske republike.

Nemačka, poražena u ratu, osiromašena i bačena na kolena posledicama Versajskog sporazuma, rastrzana internim sukobima političkih struja, uglavnom ekstremističkih, plodno je tle za uticaje velikih sila i haotične reakcije organa bezbednosti, često korumpiranih ili sa nekim „višim“ agendama.

U tom istorijskom vrtlogu susreću se glavni junaci Vavilon Berlina, osobe iz različitih staleža, sa različitim motivacijama, moralnim kodeksima, ideološkim stremljenjima, pa i mentalnim zdravljima.

U surovom svetu svi oni najpre moraju da prežive; onda i da se dobro potrude da dođu do svojih ciljeva. Tako isprepletani, likovi se kreću u neočekivanim smerovima, gradeći priču sa uzbudljivim obrtima i čineći je naročito intrigantnom jer se u njoj nalazi mnogo dobro poznatih istorijskih ličnosti i događaja. Iako plod fikcije, gledalac ni u jednom trenutku ne sumnja da je „sasvim moguće da se ovako nešto zaista i desilo“.

Glavni pokretački mehanizam priče zapravo su raznorazni kontrasti. Tako je i sa dva glavna lika, muškog i ženskog. Gereon Rat je inspektor iz više klase, vrhunski istražitelj ali „oštećen“ u ratu iz koga je doneo mnoge poroke i traume; ono što je za njega „crvena linija“ jeste to što odbija da ukalja ime suočenjem sa svojim posrnućem.

Njegova partnerka, Šarlot Riter, jedna je od mnogih siromašnih koji se bore za golu egzistenciju i zbog toga je prinuđena na gadne kompromise. Ali ipak se može posmatrati i u ključu tada aktuelne emancipacije žena, te su oba lika ne samo odraz svog vremena, nego na više slojeva, baš kao i okolnosti u kojima se nose sa iskušenjima, rezoniraju sa današnjicom.

Vavilon Berlin je najskuplja serija ikada snimljena na neengleskom jeziku. Sjajno napisana i odglumljena, sa vizuelno upečatljivom rekonstrukcijom Vajmarske Nemačke, gde u prvi plan iskaču jedino ekstremi. Ne samo politički – sukob ruskih emigranata i Sovjeta, komunista i sve snažnijih nacional-socijalista, već i društveni i moralni – s jedne strane su sumorne horde nevoljnika koji se slivaju u Berlin u potrazi za bilo kakvim poslom, a s druge obesni bogataši žive u ritmu džeza, apsurdne hrane, opijata i nesputanog seksa.

Tinjajuće nezadovoljstvo naroda suprotstavljeno dekadenciji elite čini zapaljivu smešu i junaci serije se probijaju kroz mrežu državne korupcije i političkih intriga, duge hipnotičke sekvence raskalašnih zabava, sve do istinskih uličnih ratova. I svaki preokret vodi samo ka jednom – ka neočekivanom.

Radio-televizija Srbije obezbedila je ne samo 16 epizoda iz dve već snimljene sezone, nego i iz predstojeće, čiji se kraj snimanja očekuje u maju. To znači da će gledaoci RTS-a moći da je pogledaju čim bude dostupna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи