Komentar je uspešno poslat.

Komentar će biti vidljiv nakon provere moderatora.

Radoš Bajić: nova filmska priča „Vazdušni most“

Prošlo je sedam godina od završetka velike televizijske serije „Ravna Gora“, koja je realizovana u korpodukciji RTS-a i „Kontrast studija“.

Autor projekta i glumac, Radoš Bajić koji je u filmskoj naraciji prvi progovorio o srpskim podelama i dramatičnim događajima u Drugom svetskom ratu, iz potpuno nove istorijske i umetničke vizure, priprema novi igrani film i tv seriju, pod radnim naslovom Vazdušni most.

Reč je o velikom filmsko-televizijskom projektu koji je inspirisan jednom od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota koja je izvedena u proleće i leto 1944. godine u selu Pranjani, podno Suvobora i Ravne Gore.

U pranjanskom kraju još uvek se priča o čuvanju oborenih avijatičara. U skoro svakoj kući brinuli su o pilotima, članovima posade bombardera.

„Jedna velika drama u kojoj je srspski narod pokazao dobrotu, čovekoljublje, patriotizam. Oni su pokazali ogromnu solidarnost i odavde, sa ovog mesta je pet stotina mladića, Amerikanaca, Engleza, nešto malo Italijana i Francuza otišlo svojim kućama i u slobodu“, rekao je Radoš Bajić.

Misija evakuacije sa improvizovanog aerodroma na Galovića Polju jedna je od najvećih u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

Da ispriča svoju priču priprema se velika filmska internacionalna ekipa koju će pored „Kontrast Studija", sačinjavati i američki i drugi strani producenti sa kojima su razgovori u toku.

Pred njima i autorom je težak zadatak, da iako nije istorijska rekonstrukcija ne odstupaju od istorijskih činjenica.

„Mi pravimo jedno sopstveno viđenje naše priče, jednu imaginarnu priču, znači o ljudima koji su predstavnici tog vremena. To je jedna umetnička prizma, jedna filmska naracija o događajima i ljudima koji su praktično heroji tog vremena“, istakao je Bajić.

Ideja za projekat „Vazdušni most“ postoji odavno. Polovinom prošle godine Radoš Bajić je pozvan da bude prvi autor ovog velikog i značajnog projekata, a u radu na scenariju će pored timova istoričara, eksperata, konsultanata, učestvovati i naši najznačajniji dramaturzi i
scenaristi, ali i mladi talentovani autori.

 „Ja učim kroz ovaj projekat, upoznajem se sa istorijskim činjenicama. Sve ovo veliki je izazov i obaveza za mene kao mlađeg člana ovog tima, da pomognem i da dam svoj doprinos da ova priča bude interesantna“, rekao je koscenarista Strahinja Madžarević.

Prema planu produkcije očekuje se da će snimanje Vazdušnog mosta trajati dve godine, na lokacijama u Srbiji i u svetu, a da se svečana premijera projekta može očekivati na jesen 2021.godine.

broj komentara 18 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Ideja nije mogla da bude bolja

Ja sam ovako nesto bas zeleo da se snimi kod nas i eto stize nam film da se pokaze kakvi smo mi ljudi i u najgorem vremenu!

(petak, 17. maj 2019, 02:07) - anonymous [neregistrovani]

Majstorski

Sve pohvale za ideju filma mislim da ce naici na veliko odusevljenje kod nas

(nedelja, 12. maj 2019, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Radose

Podrzavam jednu ovakvu ideju skroz! Jako dobro deluje

(petak, 10. maj 2019, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

To je prava stvar

bez sumnje ce biti izizetan film i zaista jedna nova prica da se isprica!

(ponedeljak, 06. maj 2019, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Cekamo sa nestrpljenjem

Dugo se kod nas nije snimao neki film sa ovakvom tematikom i mislim da ce biti jako gledan i da ce doneti vise informacija o dogadjajima o kijima se slabo govori

(ponedeljak, 06. maj 2019, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

ИСТИНА И САМО ИСТИНА

Ван сваке сумње је чињеница да је "српски народ показао доброту, човекољубље и патриотизам", али, важно је овде било нагласити, а пропуштено је, несвесно или намерно, ко је спасавао пилоте и ко је организовао њихову евакуацију. Често, када се говори о овој теми у медијима, па и у овој прилици, заобилази се име које је незаобилазно, а то је генерал Драгољуб Михаиловић и његови официри ЈВуО.

(utorak, 30. apr 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Ideja mi se jako dopada, mislim da ce Rados napraviti film za pamcenje!

(nedelja, 28. apr 2019, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

Odusevljen idejom

Zaista sam prijatno iznenadjen da se konacno ovakva tematika obradi kod nas verujem da ce ostvariti veliki uspeh!

(petak, 26. apr 2019, 23:02) - anonymous [neregistrovani]

E to je film

Bravo za sjajni Contrast Studios!!!

(sreda, 24. apr 2019, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Bez konkurencije!

E ovakav jedan film ce biti pun pogodak! Rados me uvek iznenadi i zaista malo je reci da ce ovaj film sigurno biti TOP! Da se cuje o istoriji i van skole