Retrospektiva Žilnikovih filmova u Parizu

U najvećem svetskom centru savremene umetnosti, pariskom Boburu, počela je retrospektiva filmova Želimira Žilnika, nastala u partnerstvu sa Filmskim centrom Srbije, i uz doprinos Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Dokumentarne drame Želimira Žilnika su izrazito aktuelne uprkos činjenici da obuhvataju period od pola veka, od „Žurnala o omladini na selu, zimi“ iz 1967. godine, do najnovijeg dokumentarca „Najlepša zemlja na svetu“ koji je prošle godine snimao u Beču sa migrantima koji traže azil. 

„Od 22 filma, ima jedno četiri, pet televizijskih filmova, to mi je vrlo drago, jer smatram da je to jedan od važnih delova mog opusa. Drugo, zaista, moji filmovi su u Parizu samo s vremena na vreme prikazivani, ne onoliko koliko je tih filmova bilo u Austriji, Holandiji, pa čak i u Americi. Ja sa interesovanjem očekujem da vidim kakva će biti reakcija publike“, rekao je Žilnik.

Retrospektivu je otvorio direktor za kulturu pariskog Bobura, Matje Pot Bonvil, nakon čega su prikazani dokumentarac „Gde si sada, Želimire Žilnik?“ i kultni film „Rani radovi“.

„To je istorija Evrope druge polovine dvadesetog veka, koju je on prošao, snimao pasionirano i sa urgentnim porukama“, rekao je Bonvil.

Žilnik je prisustvovao projekcijama i posle toga, debatama o filmovima.

„Zaronili smo u njegov opus i bili jako iznenađeni tako bitnim delom. Činilo nam se neophodnim da, u vreme dok se približavaju Evropski izbori, možemo prikazati ovako značajna dela: Evropu Istoka i Zapada, migranata, napuštenih, i sve to na način koji estetski unapređuje kinematografsku i formu dokumentarnih eseja“, rekao je Silvi Pra, direktor filmskog programa u Boburu.

Retrospektiva će trajati do 12. maja. Uz filmove Želimira Žilnika, biće prikazana i dela drugih autora Crnog talasa jugoslovenske kinematografije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи