Premijera dokumentarca „Zajednica“ na Martovskom

Novo ostvarenje italijanskog reditelja Alesija Bocera pod nazivom „Zajednica“ imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem 66. izdanju Martovskog festivala. Projekcija je zakazana za 28. mart u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Posle izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera Trst, Jugoslavija imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, publika će imati priliku da vidi njegovo novo ostvarenje Zajednica.

Projekcija će biti održana uz prisustvo autora, Alesija Bocera, čije gostovanje na 66. Martovskom festivalu je pomogao Italijanski institut za kulturu. Nakon projekcije reditelj će odgovarati na pitanja publike.

Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca, koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc, u svom novom delu Bocer se bavi najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa srpskom pravoslavnom zajednicom, njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Pravoslavna srpska zajednica je najstarija i najbrojnija u Trstu, ujedno najbolje organizovana i najbolje koegzistira sa ostalim sugrađanima. Slike prate svakodnevni život srpskih emigranata ili decu Srba rođena u Trstu, mešane brakove, mlade i stare. Kamera ih prikazuje dok se bave sportom, na poslu, u krugu porodice. Prikazuje se kako se prepliću srpska tradicija i običaji sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom, tršćanskom.

Martovski festival - 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu, biće održan od 27. do 31. marta 2019. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator Festivala.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво