Premijera „Svetlosti tiha“ u bioskopu „Sinepleks Ušće“

Dokumentarni film Svetlosti tiha biće premijerno prikazan 27. marta u bioskopu „Sinepleks Ušće“. To je priča o Starom ruskom groblju u Beogradu i emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije došli u srpsku prestonicu.

Idejni tvorac i reditelj ovog projekta je Mati Anastasija, nastojateljica manastira Dobrić koja iza sebe ima više dokumentarih projekata, od kojih se izdvaja film Golgota za nezaborav – Kota 937 o bitci na Mačkovom kamenu.

Prema rečima mati Anastasije, motiv za snimanje ovog filma je priča o jednom narodu koji na teritoriji druge države ima svoje groblje, što znači da je taj narod ostavio veliki pečat i utkao se u sve aspekte života naroda na čijem je tlu.

Jeste Srbija dala utočište ruskim izbeglicama, ali su oni svoje ogromno znanje, kulturu i bogatstvo poklonili srpskom narodu, pojaviše Beogradu.

Neke od najznačajnijih građevina poput kompleksa na Oplencu, zgrade Vlade, Zejtinlik, projektovao je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov i ostavio Beogradu i Srbiji. Na starom ruskom groblju počivaju velika imena ruske kulture i nauke, pa čak i sam Mitropolit Antonije Hrapovicki.

Koncepcija filma je u ličnim svedočanstvima kao i u filmskog zapisa na samom groblju, Iverskoj kapeli i spomen kosturnici ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu.

Ostvarenje je snimljeno uz Blagoslov njegovog preosveštenstva vladike šabačkog Lavrentija i starešine Podvorja Ruske crkve u Beogradu oca Vitalija Tarasjeva.

Producent i distirbuter filma je „Delius film“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи