„Loro“, Berluskoni kroz prizmu Paola Sorentina

Film nagrađivanog italijanskog reditelja i scenariste Paola Sorentina „Loro“ čije je prikazivanje zatvorilo ovogodišnji Fest i za čiju se projekciju tražila karta više, na redovnom bioskopskom repertoaru je od 21. marta.

Nakon uspešne saradnje u filmovima Div i Velika lepota, koji je 2014. godine nagrađen Oskarom za najbolji strani film, Sorentino se još jednom okrenuo svom omiljenom glumcu Toniju Servilu i poverio mu glavnu ulogu, ovaj put čuvenog političara i biznismena Silvija Berluskonija.

Raskalašne zabave pored bazena, egzotične igračice, skandali, pokušaj obnovljanja političke karijere samo su neke od pojava kojima Sorentino oslikava portret bivšeg italijanskog premijera Berluskonija napominjući da je u filmu „sve istina i sve laž“.

Ideju za film Loro pronašao je u čoveku koji, prema njegovom mišljenju, predstavlja arhetip Italijana, u periodu nakon pada njegove Vlade.

„Film je odraz moći i karaktera društva negde između 2006. i 2009. godine. Delimično se radi o osobinama samih Italijana, ali ovo nije film o Italijanima“, istakao je reditelj.

Sorentino je priznao da nije bilo lako snimiti ovaj film: „Nemaš potpunu kreativnu slobodu kao što je slučaj s drugim filmovima. Ograničen si sa činjenicom da radiš priču o stvarnim likovima. Ne možeš da vređaš, da klevećeš, da povrediš nekoga“.

Loro na italijanskom znači i „oni“, što je jedan od prevoda, ali sam naziv filma aludira i na L'oro, što na italijanskom jeziku znači zlato.

U ostalim ulogama Elena Sofija Riči, Rikardo Skamarčo, Kasja Smutnijak, Đovani Esposito i drugi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи