Film „Neputovanja“ na čak deset festivala tokom marta

Animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, tokom ovog meseca biće prikazan na čak deset festivala širom sveta. Početkom marta film je prikazan u Belgiji, u okviru takmičarskog programa festivala „Anima Brisel“, i u Finskoj u takmičarskom programu festivala „Tampere film“.

Ostvarenje Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg biće prikazano i u Beču na festivalu „Triki vomen“, koji se održava od 13. do 17. marta, na kome će autori filma biti gosti. Njihov film Rebitlend je 2014. godine na tom festivalu osvojio je glavnu nagradu.

U martu, film Neputovanja učestvuje na tri festivala u SAD: Festivalu animiranog filma „Glas“ u Berkliju, Američkom festivalu dokumentarnog filma „Amdoks“ u Palm Springsu, kao i na Filmskom festivalu u Omahi.

Biće takođe prikazan u Mađarskoj na međunarodnom festivalu kratkog filma u Budimpešti, u Holandiji na festivalu "Movies that Matter" u Hagu, u Portugaliji na festival animiranog filma „Monstra“ u Lisabonu i u Francuskoj na festivalu "International du Film d'Aubagne - Music & Cinema".

Film Neputovanja premijerno je prikazan 2018. na Berlinalu, a na Martovskom festivalu u Beogradu, osvojio je gran-pri u kategoriji animiranog filma. Direktno se kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog gran-prija Zlatni pegaz na festivalu „Animator“ u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu "Annie" nagradu u Los Anđelesu.

Producent filma je Jelena Mitrović, koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer je Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić.

Neputovanja je film o lokalpatriotizmu, turizmu i emigraciji.  U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom. Nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove „Inostranstvo“. Film je rađen u stop-moušn tehnici, sa plastelinskim lutkama.

Film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, Rebitlend nagrađen je na Berlinalu nagradom Kristalni medeved i prikazan je na više od sto festivala širom sveta na kojima je osvojio značajne nagrade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи