Martovski festival po 66. put u Beogradu

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta 2019. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program nacionalne i međunarodne selekcije u nekoliko takmičarskih kategorija.Planirane su i brojne posebne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo - polučasovni dokumentarni film Duh vremena. Ovo ostvarenje nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, posle raspada Osmanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma, Nataša Mišković, takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Posle izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera Trst, Jugoslavija imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom Zajednica imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem izdanju Martovskog. U svom novom delu Bocer, koji će biti i gost festivala, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Pored Alesija Bocera i Lordana Zafranovića, gost Martovskog festivala biće i višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis. Za dokumentarni film Zemlja slepih iz 1992. godine dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Posle „Sandensa“, IDFA, Venecije i Lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog, biće premijerno prikazano i kod nas. Akvarela je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana „Irme“, pa sve do velepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele. Film je nagrađen i „Zlatnom zvezdom“ za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu El Gouna 2018. godine.

Iz Belgije stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Eme de Svaf i Marka Džejmsa Rolsa. Ovaj tandem koji se proslavio kratkometražnim filmom Oh, Vili, rađenim stop-animacijom, sa lutkama od vune predstaviće se pred publikom sa višestrukim festivalskim pobednikom, filmom Kakav veličanstven kolač.

U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentanog izraza REZ na Martovskom će biti predstavljen rad kustoske platforme D'EST iz Berlina i njihov višegodišnji angažman u mapiranju ženskih i kolektivnih umetničkih pozicija koje reflektuju post-socijalistički kontekst kroz pokretne slike. Umetnička direktorka Ulrike Gerhard i Naomi Henig, urednica i koordinatorka programa D'EST, beogradskoj publici će predstaviti odabrane radove i pokrenuti aktivan dijalog.

Festival nastavlja svoj produkcijski angažman i na projektu „Srpski animirani film“. U pripremi je i drugi DVD, 13 uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969 do 1977. godine. Planirano je i predstavljanje DVD-a „Nagrađeni“, koji donosi izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na predmetu animacija, Fakulteta primenjenih umetnosti. Urednik oba izdanja je naš poznati animator, likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

Na ovogodišnjem festivalu planirano je i posebno gostovanje emisije Trezor, Redakcije za istoriografiju Radio televizije Srbije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je „Lukoil“ Srbija, a Festival su podržali i Italijanski institut za kulturu, „Alma kvatro“, „Kafeterija“, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво