Premijera filma „Komanda ljubav“ 14. marta u Domu omladine

Dokumentarni film „Komanda ljubav“ Marine Kovačević o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima, premijerno će biti prikazan 14. marta u beogradskom Domu omladine.

Dokumentarac Komanda ljubav govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima iz azila u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Ovaj program se odvija u dva plana, kroz učenje komandi potrebnih u dresuri pasa i kroz kreativno pisanje.

Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica je inače, jedini zatvor na svetu koji ima azil za pse u okviru zavoda. Film prikazuje program rada ovog zatvora, gde osuđenici postaju obučeni dreseri pasa, ali priča paralelno prati lični, emotivni odnos i doživljaj koji osuđenici izražavaju kroz kreativno pisanje.

Kroz stvaralački proces pisanja zatvorenici su iskazivali svoje utiske i unutrašnje doživljaje. Bili su u prilici da verbalizuju osećanja i izgrade drugačiji odnos prema svetu. Otuda i naziv filma Komanda ljubav jer su učili komande potrebne u dresuri pasa, ali ne u zapovednom, već u suštinskom smislu – ljubavi prema psima.

Autorka ovog projekta, Marina Kovačević, videvši talenat koji osuđenici iskazuju kada pišu o svojim ljubimcima, koliko umeju da osećaju, da cene ljubav životinje, odlučila je da napravi ovaj film.

Osuđenici koji su radili sa psima pokazali su značajan napredak u motivaciji, samopouzdanju, došlo je do promena u empatiji, uopšteno govoreći u čitavom psihološkom funkcionisanju, a većina njih je počela da razvija nove osobine, od antisocijalnog do prosocijalnog emotivnog funkcionisanja i ponašanja.

Posle projekcije filma Komanda ljubav, u pokaznoj desetominutnoj vežbi rada sa psima, šest osuđenika će izvesti performans „Klub boraca“, koji je rađen po uzoru na film Borilački klub. Svaki osuđenik će u poetskom iskazu demonstrirati po jedno pravilo ljubavi koje je potrebno u dresuri pasa.

Ulaz na premijeru dokumentarnog filma Komanda ljubav je slobodan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво